CONSTITUIREA PRIMULUI LABORATOR DE CRIMINALISTICA NUCLEARA IN ROMANIA

Prezentare:

Criminalistica nucleara este o stiinta noua cu caracter multidisciplinar care se ocupa cu investigarea materialelor nucleare, determinandu-le caracteristicile fizico-chimice pe baza unor tehnologii avansate din fizica nucleara, chimie si stiinta materialelor, folosind echipamente dedicate.Metodologia de criminalistica nucleara si tehnicile de analiza asociate au fost definite in reglementarile IAEA si in recomandarile ITWG.

Prin acest proiect, IFIN-HH isi propune constituirea primului laborator de criminalistica nucleara din Romania. Pentru dotarea laboratorului conform standardelor internationale este nevoie de achizitionarea de echipamente complexe, de ultima generatie, ce vor fi folosite pentru caracterizarea fizico-chimica a probelor de interes.

La finalizarea proiectului, laboratorul va avea capacitatile tehnice necesare unei caracterizari complete a unui material nuclear de origine necunoscuta pentru a deduce provenienta acestuia, data producerii, procesele tehnologice folosite si alte informatii care sunt necesare autoritatilor statului pentru combaterea eficienta a traficului ilegal de materiale radioactive.

Proiectul este in concordanta cu Strategia UE "Europe 2020", Strategia Europeana de combatere a proliferarii armelor de distrugere in masa, Strategia europena de lupta impotriva terorismului, Politica Externa si de Securitate Europeana Comuna, Politica Europeana de Securitate, Strategia Nationala CDI 2014-2020, Strategia Nationala de dezvoltare a domeniului nuclear in Romania si Planul National Nuclear, politica si ghidurile IAEA, GICNT, ITWG, etcContinutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro