Arhiva de stiri
Training oferit unor experti internationali in cadrul colaborarii cu IAEA Viena prin mecanismul Residential Assigment in perioada septembrie – decembrie 2019. Trainingul s-a desfasurat pe un caz fictiv, folosind infrastructura existenta in IFIN-HH care a inclus echipamentele achizitionate prin proiectul POC P_36_555.


Publicarea primului articol stiintific in revista ISI Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry intitulat "Non-destructive analysis of pure-beta emitters: applications in nuclear forensics", autori L. Ganea, A. Apostol, A. Pantelica, ce prezinta rezultate obtinute folosind unele din activele deja achizitonate in cadrul proiectului: https://link.springer.com/article/10.1007/s10967-019-06814-0
Primul caz de criminalistica nucleara publicizat de organele penale in care au fost folosite echipamente achizitionate in proiect sau existente in IFIN-HH: masuratori efectuate pentru DIICOT in vederea caracterizarii unor pachete de carti de joc contaminate radioactiv pentru trucarea jocurilor de noroc ilegale – vezi prezentarea tinuta la ITWG 24 Annual Meeting din tabelul de mai jos si articolul publicat in ITWG Nuclear Forensics Update no. 12, "Contaminated playing cards: an illustration of the prosecutor's role in investigations concerning nuclear and radioactive materials", autor procuror sef E. Dinu, disponibil si online la http://www.nf-itwg.org/newsletters/ITWG_Update_no_12.pdf.
Expertii IFIN-HH participa ca experti la trainingul regional organizat de IAEA intitulat "Introducerea in Criminalistica Nucleara" in Accra, Ghana.


Expertii IFIN-HH participa ca experti la trainingul regional organizat de IAEA intitulat "Metodologii de Criminalistica Nucleara" in Karslruhe, Germania.


IFIN-HH a gazduit si organizat intalnirea anuala a comunitatii internationale de experti in cadrul 24th ITWG Annual Meeting in perioada 25-27 Iunie 2019. Cu ocazia evenimentului a avut loc si publicizarea laboratorului in cadrul comunitatii internationale in revista de specialitate ITWG Update vezi de ex no. 11 pag 6: http://www.nf-itwg.org/newsletters/ITWG_Update_no_11.pdf


IFIN-HH a participat la exercitiul international CMX-6 Rezultatele obtinute au fost prezentate la CMX-6 Data Review meeting, Varsovia, Polonia, 4-6 iunie 2019.


Membri din echipa proiectului au sustinut prezentari la "Technical Meeting on Nuclear Forensics: Beyond the Science", desfasurata intre 01-04.04.2019, la Viena organizata de catre IAEA. https://www.iaea.org/events/evt1801877


Participarea la "13th Symposium on International Safeguards", 5-8 noiembrie 2018, Viena, IAEA, eveniment care a gazduit 700 participanti din 90 tari.


Romania a organizat in parteneriat cu Initiativa Globala pentru Combaterea Terorismului Nuclear - GICTN, exercitiul Regional OLYMPUS RELOADEDEste vorba despre un eveniment dedicat criminalisticii nucleare din perspectiva anchetei penale - un efort comun al MAE si IFIN-HH. In cadrul exercitiului membri ai echipei de management a proiectului au avut ocazia sa prezinte proiectul (oral si prin brosuri) si sa discute aspecte legate de cadrul legal de colaborare, aspecte tehnice legate de informatiile necesare beneficiarilor, modul de derulare al unui caz real, responsabilitati, etc. Discutiile s-au purtat cu reprezentanti ai beneficiarilor directi interni si internationali.
Articol publicat in ITWG update nr. 4


IFIN-HH a participat in premiera la un exercitiu de intercomparare pe domeniul criminalisticii nucleare, intitulat "Collaborative Material Exercise CMX-5". Acest exercitiu a reprezentat pentru Romania o oportunitate in testarea capabilitatilor deja existe in domeniul criminalisticii nucleare. Elaborat pe baza unui scenariu fictiv, exercitiul a constat in analiza a doua probe de material nuclear si raportarea rezultatelor catre organizatori in trei etape, respectiv la 24 de ore, o saptamana si doua luni. In cadrul exercitiului s-au efectuat masuratori in vederea caracterizarii fizice si de dozimetrie, masuratori de fluorescenta de raze X (XRF), de Spectrometrie gama de inalta rezolutie, PIXE/PIGE la acceleratorul de 3 MV.


Activitatea din cadrul proiectului face obiectul unui articol aparut in ITWG Newsletter no. 3


In perioada 27-29 aprilie 2017 IFIN-HH a organizat in Bucuresti conferinta "CMX-5 Data Review Meeting", sub egida ITWG. Conferinta a fost dedicata reprezentantilor organizatorilor si organizatiilor participante la "Collaborative Material Exercise CMX-5", care au avut ocazia sa isi prezinte si sa verifice acuratetea rezultatelor obtinute si sa discute despre tehnicile de criminalistica nucleara. In total au participat 38 de persoane din 17 laboratoare reprezentand 16 tari.
Eveniment pe tematica de criminalistica nucleara organizat de Romania la IAEA - Comunicat AGERPRESS.


IFIN-HH a semnat memorandum-uri de colaborare in domeniul criminalisticii nucleare cu institutii cu atributii in acest domeniu: INOTEH-Republica Moldova, MTA-EK din Ungaria si IAEA.


IFIN-HH participa la exercitiul "Galaxy Serpent"


Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) anunta castigate unui grant de cercetare inovativa in domeniul securitatii nucleare in regiunea Marii Negre, grant ce va fi derulat in colaborare cu IFIN-HH, Odessa Center for Non-Proliferation Ucraina si National Agency for Regulation of Nuclear and Radiological Activities Moldova. Grantul este finantat de catre Carnegie Corporation of New York si MacArthur Foundation.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro