Arhiva de stiri
Romania a organizat in parteneriat cu Initiativa Globala pentru Combaterea Terorismului Nuclear - GICTN, exercitiul Regional OLYMPUS RELOADEDEste vorba despre un eveniment dedicat criminalisticii nucleare din perspectiva anchetei penale - un efort comun al MAE si IFIN-HH. In cadrul exercitiului membri ai echipei de management a proiectului au avut ocazia sa prezinte proiectul (oral si prin brosuri) si sa discute aspecte legate de cadrul legal de colaborare, aspecte tehnice legate de informatiile necesare beneficiarilor, modul de derulare al unui caz real, responsabilitati, etc. Discutiile s-au purtat cu reprezentanti ai beneficiarilor directi interni si internationali.
Articol publicat in ITWG update nr. 4


IFIN-HH a participat in premiera la un exercitiu de intercomparare pe domeniul criminalisticii nucleare, intitulat "Collaborative Material Exercise CMX-5". Acest exercitiu a reprezentat pentru Romania o oportunitate in testarea capabilitatilor deja existe in domeniul criminalisticii nucleare. Elaborat pe baza unui scenariu fictiv, exercitiul a constat in analiza a doua probe de material nuclear si raportarea rezultatelor catre organizatori in trei etape, respectiv la 24 de ore, o saptamana si doua luni. In cadrul exercitiului s-au efectuat masuratori in vederea caracterizarii fizice si de dozimetrie, masuratori de fluorescenta de raze X (XRF), de Spectrometrie gama de inalta rezolutie, PIXE/PIGE la acceleratorul de 3 MV.


Activitatea din cadrul proiectului face obiectul unui articol aparut in ITWG Newsletter no. 3


In perioada 27-29 aprilie 2017 IFIN-HH a organizat in Bucuresti conferinta "CMX-5 Data Review Meeting", sub egida ITWG. Conferinta a fost dedicata reprezentantilor organizatorilor si organizatiilor participante la "Collaborative Material Exercise CMX-5", care au avut ocazia sa isi prezinte si sa verifice acuratetea rezultatelor obtinute si sa discute despre tehnicile de criminalistica nucleara. In total au participat 38 de persoane din 17 laboratoare reprezentand 16 tari.
Eveniment pe tematica de criminalistica nucleara organizat de Romania la IAEA - Comunicat AGERPRESS.


IFIN-HH a semnat memorandum-uri de colaborare in domeniul criminalisticii nucleare cu institutii cu atributii in acest domeniu: INOTEH-Republica Moldova, MTA-EK din Ungaria si IAEA.


IFIN-HH participa la exercitiul "Galaxy Serpent"


Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) anunta castigate unui grant de cercetare inovativa in domeniul securitatii nucleare in regiunea Marii Negre, grant ce va fi derulat in colaborare cu IFIN-HH, Odessa Center for Non-Proliferation Ucraina si National Agency for Regulation of Nuclear and Radiological Activities Moldova. Grantul este finantat de catre Carnegie Corporation of New York si MacArthur Foundation.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro