Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Agregare Supramoleculara si Transport Nano-Structural

Agregare Supramoleculara si Transport Nano-Structural
www.nipne.ro/proiecte/ceex/31-proiecte.html


Acronim: ASTRAN
Numar / Data contract: CEX-05-D11-10 / 03.10.2005
modul 1
Director proiect: Marian Apostol
Parteneri: Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei si Radiatiei; Institutul de Stiinte Spatiale INFLPR; Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor; Universitatea din Bucuresti
Data incepere / finalizare proiect: 2005-10-03 / 2008-08-30
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: ASTRAN vizeaza dezvoltarea cercetarilor proprii originale privind agregarea supramoleculara a clusterilor atomici si a nanostructurilor atomice si a functionalizarii proprietatilor de transport ale acestora. ASTRAN concentreaza eforturile unul consortiu complex format din cca 25 experti relevanti din patru institute nationale de cercetare si o universitate, se racordeaza perfect la obiectivele majore ale Ariei Europene de Cercetare si vizeaza un obiectiv strategic major atit la nivel national cit si european - cunostintele fundamentale in domeniul fizicii la nivel nanoscopic.
ASTRAN se bazeaza pe o metoda originala de agregare supramoleculara ce constituie o alternativa a metodelor standard de calcule ab-initio ale functiilor de unda, calcule de functionala densitatii si calcule de dinamica moleculara. Metoda provine din dezvoltarea descrierii cuasi-clasice a ansamblelor electroni-ioni in interactie, si se bazeaza pe o noua solutie a ecuatiilor Hartree-Fock corespunzatoarea variatiei locale slabe a densitatii electronice. Superioritea metodei consta in derivarea potentialelor efective de interactiune ion-ion din primele principii, bazate pe aceasta noua solutie a ecuatiilor Hartree-Fock, si pe aplicarea consistenta a descrierii cuasi-clasice exprimata de liniarizarea ecuatiilor de miscare ale potentialului chimic de echilibru. Potentialele efective pe care se bazeaza ASTRAN sint noi, derivate din primele principii, asigura existenta starilor legate si permit tratatarea consistenta a corelatiilor, ultima reprezentind un avans important fata de metodele traditionale. ASTRAN prevede includerea corectiilor cuantice in pasul doi de iteratie a calculelor, conducind in acest fel la un tablou complet si unitar al agregarii materiei condensate. In plus, codul ASTRAN permite calculul excitatiilor elementare, uni-particula si colective, extinzind astfel aplicatiile la spectroscopia agregatelor supramoleculare si la fenomenele de transport nanostructural. In aceasta etapa ASTRAN vizeaza descrierea cit mai completa a clusterilor metalici, inclusiv cei depusi pe substrat solid, a clusterilor hetero-atomici de cel putin doua specii chimice, a fenomenelor de lichefiere a clusterilor, a starilor nano-magnetice complexe, a transportului de spin in nano-jonctiuni feromagnetice-supraconductoare si a transportului de nano-tunelare in pulsuri. ASTRAN se inscrie complet in aria tematica 11 a Programului de Excelenta (stiinte fundamentale, fizica) si in aria de Nanostiinta si Nanotehnologie a cercetariii Europene.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Clusteri metalici (2005-12-15)
2. Clusteri lichizi (2006-06-30)
3. Clusteri hetero-atomici (2006-12-15)
4. Nano-magnetism (2007-06-30)
5. Reflexia Andreev de spin (2007-12-15)
6. Nano-tunelare (2008-08-30)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.