Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Studiul mecanismelor de rezistenta la antibiotice prin impermeabilitate la bacteriile gram-negative

Studiul mecanismelor de rezistenta la antibiotice prin impermeabilitate la bacteriile gram-negative
www.nipne.ro/proiecte/ceex/43-proiecte.html


Acronim: PORINE
Numar / Data contract: 168 / 01.09.2006
modul 1
Director proiect: Mihai Radu
Parteneri: Universitatea din Bucuresti; Universitatea 'Al. I. Cuza'; Institutul de Biochimie al Academiei Romane
Data incepere / finalizare proiect: 2006-09-01 / 2008-10-30
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Rezistenta la antiobice este o problema clinica extrem de des intalnita in tratamentul bolillor infectioase. Solutiile la problematica rezistentei antimicrobiene nu pot sa rezulte decat din intelegerea mecanismelor care stau la baza aparitiei acesteia. In acest sens numeroase tentative experimentale din literatura de specialitate se canalizeaza pe studii genetice asupra tulpinilor bacteriene. Propunerea de proiect abordeaza rezistenta la antibiotice prin studiul mecanismelor moleculare ale penetrarii antibioticelor betalactamice (ceftazidima) si floroquinolonelor (ciprofloxacina) prin membrana externa a bacteriilor Gram-negative. Abordarea tehnica a proiectului implica atat metode experimentale (tehnici de electrofiziologie, tehnici de fluorescenta, metode de realizare a membranelor lipidice model, metode de caracterizare fenotipica si moleculara a tulpinilor bacteriene) cat si de simulare moleculara (metoda de dinamica browniana, chimie computationala etc.). Anticipam ca studiile vor conduce la descrierea detaliata a procesului de transport a ceftazidimei/ciprofloxacinei printr-o porina din membrana externa a E coli (OmpF) si la caracterizarea rolului lipopolizaharidelor in membrana bacteriana, contribuind la intelegerea mecanismelor de rezistenta la antibiotice prin impermeabilitate. De asemenea, prin chimie computationala vor fi realizate predictii de structura pentru noi compusi cu rol antimicrobian. Expertiza stiintifico-tehnica a membrilor consortiului certifica viabilitatea propunerii de proiect si deschide calea integrarii intr-o retea europeana de profil.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Standardizarea protocoalelor de realizare a membranelor model; selectia tulpinilor bacteriene de interes (2006-12-01)
2. Efectele unor factori fizico-chimici asupra membranelor bacteriene externe model si naturale  (2007-06-30)
3. Caracterizarea electrofiziologica si simularea transportului ionic prin porine incorporate in membrane model; comparatia modelului cu membranele bacteriene (2007-11-15)
4. Efectele antibioticelor betalactamice si a quinolonelor asupra membranelor bacteriene model/reconstituite (2008-05-31)
5. Transportul de betalactamice prin porine in membrane reconstituite din tulpini bacteriene selectionate. Predictia structurala a unor noi compusi cu potential antimicrobian  (2008-10-30)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.