Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Cercetari de varf in fizica quarkului charm

Cercetari de varf in fizica quarkului charm
www.nipne.ro/proiecte/ceex/44-proiecte.html


Acronim: FQC
Numar / Data contract: CEX-05-D11-57 / 10.10.2005
modul 1
Director proiect: Dan Pantea
Parteneri: Institutul de Studii Spatiale (ISS)
Data incepere / finalizare proiect: 2005-10-10 / 2008-10-10
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Proiectul propus este de cercetare fundamentala si urmareste dobāndirea de cuno?tin?e avansate in domeniul fizicii particulelor elementare. Este un proiect complex care inglobeaza o arie larga de preocupari legate de tematica propusa, urmind o strategie general adoptata pe plan mondial in grupurile de cercetare:
- efectuarea de cercetari in continuare, analizind datele experimentale obtinute in experimentele NA50 (de la CERN) si FOCUS (de la Fermilab), la care participam. Valorificind experienta de lucru in domeniu si infrastructura existenta, sunt abordate probleme de actualitate in fizica charmului;
- pregatirea unui nou experiment pe aceeasi tematica (proiectul PANDA de la GSI Darmstadt) prin activitati de dezvoltare infrastructura, realizare de prototipuri experimentale conform sarcinilor asumate in aceasta colaborare si simulari pentru optimizarea detectorului pentru procesele fizice ce vor fi investigate.
Astfel, in proiect sunt prezente activitati variate: analiza statistica si prelucrarea datelor experimentale, interpretarea rezultatelor in cadrul diferitelor modele teoretice, activitati de cercetare-dezvoltare prin realizarea de prototipuri experimentale, dezvoltarea unei infrastructuri puternice de calcul, capabila sa prelucreze volume mari de date, efectuarea de simulari Monte Carlo complexe pentru optimizarea instalatiei experimentale propuse. Toate acestea se realizeaza in parteneriat international cu grupuri de cercetare din Europa. Proiectul acopera intregul domeniu de cercetari din fizica quarkului charm mergind de la diferite aspecte de mare actualitate privind Modelul Standard din investigarea de stari noi (pentaquarci cu charm, stari excitate ale mezonilor cu charm) la analiza indicatiilor pe care charmul le furnizeaza in fizica nucleara cu privire la formarea plasmei quark-gluonice in ciocniri nucleare ultrarelativiste. Programul de fizica al proiectulului PANDA urmareste spectroscopia starilor charmonium in domeniul mai putin explorat pina in prezent de deasupra pragului DDbar si extragerea de informatii despre potentialul de confinare a quarcilor, cautare de excitari gluonice (hibrizi cu charm), sau pur gluonice (glueballs), modificarea proprietatilor mezonilor cu charm in mediul nuclear, probleme speciale din spectroscopia mezonilor D (dezintegrari rare leptonice si hadronice), investigarea violarii CP in sectorul quarkului charm.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Investigarea producerii de stari pentaquark cu charm (2005-12-15)
2. Studii spectroscopice in sectorul mezonilor D (2006-07-20)
3. Studiul comparativ al producerii mezonilor J/?si ?' in ciocniri Pb-Pb la 158 GeV/c/nucleon (2006-12-15)
4. Instalare framework software PANDA (2007-07-20)
5. Sisteme de monitorizare, control si achizitie de date pentru subdetectorul de trase STT al instalatiei PANDA (2007-12-15)
6. Simulari Monte Carlo pentru instalatia PANDA (2008-08-15)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.