Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Structuri coerente versus comportare haotica in sisteme neliniare complexe

Structuri coerente versus comportare haotica in sisteme neliniare complexe
www.nipne.ro/proiecte/ceex/66-proiecte.html


Acronim: COSHANS
Numar / Data contract: CEX-05-D11-09 / 03.10.2005
modul 1
Director proiect: Adrian Stefan Carstea
Parteneri: Universitatea din Craiova; Universitatea de Vest Timisoara
Data incepere / finalizare proiect: 2005-10-03 / 2008-10-02
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Proiectul isi propune o cercetare fundamentala in domeniul sistemelor neliniare complexe, cercetare care se inscrie in aria tematica 11, urmarindu-se dobandirea de cunostinte avansate in domeniu, cat si explicarea unor fapte experimentale in probleme specifice.Proiectul este prezentat pe urmatoarele directii:
Directia 1. Studiul integrabilitatii si al structurilor coerente (solitoni) in sisteme AKNS supersimetrice. Se vor elabora si dezvolta metode specifice de lucru, in special metoda biliniarizarii.Metoda biliniarizarii va fi folosita pentru studiul structurilor coerente in ecuatii ce descriu sisteme de bosoni si fermioni, ecuatii in general neintegrabile. Astfel de sisteme au un corespondent real in polimeri conductori.
Directia 2 se refera la studiul structurilor coerente in sisteme bosonice si fermionice. Se va studia instabilitatea modulationala intr-un condensat Bose-Einstein intr-o geometrie "tigara", aflat intr-un camp periodic longitudinal. Va fi analizata situatia unui condensat cu doua tipuri de bosoni si probabilitatea existentei unei rezonante unda lunga unda scurta, precum si comportarea haotica a condensatului in jurul punctului de dispersie zero .Vor fi extinse rezultatele anterioare pentru grupurile de tip stare coerenta la situatii mai generale de produs semi-direct a grupului Heisenberg multi-dimensional cu grupul simplectic n-dimensional.
Directia 3 abordeaza studiul cuantic si clasic al unor sisteme discrete. Va fi studiat un sistem 2-D de electroni intr-un camp magnetic transversal, folosindu-se ecuatia Harper. Vor fi analizate o serie de fenomene specifice in sisteme mezoscopice (inclusiv transport).Folosind metodele sistemelor dinamice discrete se va face un studiu al dinamicii circuitelor genetice pentru un numar arbitrar de gene legate intre ele.
Directia 4 abordeaza problema integrabilitatii unor sisteme hamiltoniene si a dinamicii haotice in sisteme neintegrabile, cu aplicatii in special in fizica plasmei.Se va analiza problema haosului cuantic folosind notiunea de entropie clasica a unei stari cuantice. In acest sens se va analiza legatura dintre reprezentarea Majorana pentru spini arbitrari si entropia starii cuantice.Folosind metode din teoria sistemelor stochastice si din mecanica cuantica a sistemelor deschise se va studia miscarea particulelor intr-un camp periodic asimetric (model "ratchet"-clicheti) in contact cu un rezervor termic, problema esentiala pentru intelegerea motoarelor biologice.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Modele discrete neliniare complet integrabile (2005-12-10)
2. Sisteme hamiltoniene ca sisteme dinamice neliniare  (2006-06-30)
3. Excitatii solitonice versus comportare haotica in BEC in camp extern periodic (2006-12-10)
4. Sisteme complexe clasice si cuantice de bosoni si fermioni in interactie (2007-06-30)
5. Dinamica neliniara a circuitelor genetice (2007-12-10)
6. Structuri coerente in sisteme neliniare mezoscopice in interactie cu un mediu stochastic colorat (2008-09-30)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.