Sat, 20 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Cercetari privind cartarea nationala a Radonului (in interior si in diferiti factori de mediu) pentru protectia populatiei in conformitate cu cerintele normelor internationale si ale UE

Cercetari privind cartarea nationala a Radonului (in interior si in diferiti factori de mediu) pentru protectia populatiei in conformitate cu cerintele normelor internationale si ale UE
www.nipne.ro/proiecte/ceex/69-proiecte.html
Site extins: http://radrom.nipne.ro

Acronim: RADROM
Numar / Data contract: CEEX MENER 747 / 11.09.2006
modul 1
Director proiect: Lidia Purghel
Parteneri: UBB-Cluj Fac. Stiinta Mediului; INFP; INCMRR; Univ. TRANSILVANIA BV.; ICPE BN; REGA SRL
Data incepere / finalizare proiect: 2006-09-11 / 2008-09-25
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Cartarea Radonului in Romania, conform cerintelor nornative ale UE si a normelor internationale pentru protectia populatiei si a expusilor profesionali, reprezinta o necesitate si prioritate. Spre deosebire de alte tari din Europa si din lume Romania nu are o harta a riscului de Radon.
Radonul, care este un gaz radioactiv (natural), se acumuleaza in spatii inchise si prin inhalare produce cancer pulmonar. Prin dezintegrare, produsii rezultati sunt izotopi alfa radioactivi solizi ce se depun pe suprafete producand, prin contaminarea spatiilor sau a apei potabile din diferite zone, o serie de afectiuni canceroase.
Pentru cartarea riscului de Radon este necesara cunoasterea exhalatiei de Radon din sol, care este sursa majora de Radon in interior. Baza de date pentru cartare se poate constitui initial din datele istorice utilizabile si din masurari pe intreg teritoriul tarii. In lume in general concentratiile de Radon in interior, asumate ca limite pentru nivele de decizie, variaza intre 200 si 400 Bq/m3 in unele tari fiind acceptate si valori de 800 Bq/m3.
Valori mari ale activitatii volumice de Radon masurate in anumite zone pot pune ?n evidenta fie aglomerari de substante radioactive, fie prezenta unor falii tectonice. Se ia in considerare si se experimenteaza posibilitatea prevederii cutremurelor de pamant pe baza determinarii variatiilor temporale ale fluxului de Radon si a concentratiei de Radon din sol si din apele de ad?ncime.
Proiectul isi propune realizarea unui program capabil sa furnizeze o baza de date corecta, pe baza de proceduri, instruiri de personal, aparatura verificata metrologic, pentru o cartare nationala a Radonului. De la aceasta baza de date, cu ajutorul unui program finantat in PC7 al UE, se va putea realiza o harta completa pentru luarea unor decizii si masuri menite sa previna imbolnavirile de cancer pulmonar si sa reduca urmarile dezastruase ale cutremurelor (pierderi de vieti omenesti)

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Studiu referitor la baza de date existenta si realizarea unui plan preliminar de monitorizare a Rn (2006-11-25)
2. Realizare ME de monitor de Rn. Pregatire plan de colectare probe (2007-04-25)
3. Imbunatatire infrastructura de cercetare in domeniul masurarii Rn (2007-10-25)
4. Colectare date si program de prelucrare (2008-03-25)
5. Program de cartare si baza preliminara de date (2008-09-15)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.