Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Micro si nanosfere radiomarcate pentru terapia cancerului

Micro si nanosfere radiomarcate pentru terapia cancerului
www.nipne.ro/proiecte/ceex/70-proiecte.html


Acronim: MAR
Numar / Data contract: 51 / 01.08.2006
modul 1
Director proiect: Virginia Borza
Parteneri: Institutul National de C&D pentru Fizica Materialelor; Institutul National de C&D in Domeniul Patologiei si Stiintelor Biomedicale "Victor Babes"; Institutul National de C&D pentru Chimie si Petrochimie; Institutul Oncologic "Prof.Dr.Alex.Trestioreanu"
Data incepere / finalizare proiect: 2006-08-01 / 2008-09-15
Valoarea proiectului: 1497365 RON
Rezumat: Cancerul constituie in continuare una din bolile principale cauzatoare de moarte in cea mai mare parte a lumii cu toate progresele realizate in depistarea acestuia in fazele incipiente, in intelegerea patofiziologiei tumorilor si a deschiderii unor noi cai de tratament .
Principala cauza a esecurilor in tratamentul acestei boli il constituie acesibilitatea redusa a agentilor antitumorali la tumora, cerindu-se pentru crestarea eficientei acestora doze mari ceea ce duce la o toxicitate severa. De aceea gasirea unui sistem pentru distribuirea tintita la locul tumorii a agentului tumoricid, furnizarea unei doze terapeutice tumorii, fara insa a afecta tesuturile sanatoase constituie o provocare pentru studiile care se desfasoara in acest domeniu. Unul din sistemele de transport la tinta tumorala a agentilor terapeutici, foarte studiat, il constituie microsferele obtinute din diferite materiale incarcate cu medicamente, radioizotopi, anticorpi etc., care au largi aplicatii in medicina, prin tintirea pasiva sau activa a tumorii. Obtinerea unor astfel de sisteme de transport tintit al agentilor terapeutici constituie o latura importanta a nanomedicinei.
Dintre tumorile canceroase, carcinomul hepatoceular este unul dintre cele mai raspindite tumori , incidenta acestuia in Europa fiind tot mai crescuta.In ciuda progreselor realizate in radioterapie, chemoterapie si imunoterapie, rezectia chirurgicala a ramas singurul mijloc de a imbunatati supravietuirea bolnavilor , insa intr-un procent foarte mic; de aceea se impune imperios gasirea unei metode terapeutice eficiente Studii recente au demonstrat ca microsferele marcate cu radioizotopi cu transfer linear de energie (LET) mare ,ca de exemplu radioizotopii ? emitatori cu energie mare ,pot deveni o alternativa promitatoare pentru terapia cancerului, cind sint administrate prin artera hepatica, deoarece atit tumorile primare cit si metastazele sint bine vascularizate si primesc cea mai mare parte a singelui prin aceasta artera. Tinind cont de faptul ca incidenta cancerului de ficat este din ce in ce mai mare si in Romania si de rezultatele promitatoare comunicate in studiile preclinice sau chiar clinice efectuate pe plan international in utilizarea diverselor tipuri de microsfere marcate cu radioizotopi in tratamentul cancerului de ficat, ne propunem sa studiem in cadrul acestui proiect obtinerea unor microsfere si nanosfere de albumina, marcarea acestora cu un radioizotop ? emitator cu energie mare (188Re) si evaluarea potentialul terapeutic al acestora in tratamentul cancerului de ficat, prin studii preclinice pe un model tumoral pe animal, prin injectare in artera hepatica. Am ales albumina umana ca material pentru prepararea acestor particule deoarece aceasta este un polimer natural, biodegradabil, biocompatibil si nonantigenic, eliminind astfel dezavantajele particulelor preparate din alte materiale ; de asemenea, izotopul 188Re are caracteristici nucleare foarte bune pentru tratament.Aceste particule marcate pot deveni radiofarmaceutice cu utilizare in medicina nucleara pentru terapia cancerului de ficat.
Prin abordarea acestei tematici ne inscriem pe linia cercetarilor desfasurate pe plan mondial in tratamentul cancerului , cercetari cuprinse si in aria tematica europeana „1.1.4 : Studii terapeutice si interventii inovative,urmarind dezvoltarea ulterioara a proceselor esentiale pentru succesul terapiilor inovative cu aplicare potentiala in tratarea unor boli si tulburari medicale „ si, in platforma tehnologica „PT15: Nanomedicina”

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Studiul obtinerii microsferelor si nanosferelor de albumina serica umana (2006-12-15)
2. Studiul obtinerii microsferelor de albumina serica umana marcate cu 188Re si a modelului tumoral (2007-07-15)
3. Studiul obtinerii nanosferelor de albumina serica umana marcate cu 188Re. Diseminarea rezultatelor (2007-12-15)
4. Realizarea , experimentarea si evaluarea utilitatii produsului prin studii pe animal. Diseminarea rezultatelor (2008-09-15)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.