Thu, 28 Mar 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Metode complementare de testare a biomaterialelor utilizate in artroplastie, in vederea limitarii testelor in vivo

Metode complementare de testare a biomaterialelor utilizate in artroplastie, in vederea limitarii testelor in vivo
www.nipne.ro/proiecte/ceex/72-proiecte.html


Acronim: MECOTEST
Numar / Data contract: CEEX-269 / 12.09.2006
modul 1
Director proiect: Petru Mihai Racolta
Parteneri: IFIN-HH; UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI – CENTRUL DE BIOMATERIALE; INSTITUTUL NATIONAL DE C&D PENTRU MECANICA FINA - BUCURESTI; UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE 'GRIGORE T. POPA' IASI; SPITALUL CLINIC DE URGENTA BAGDASAR-ARSENI
Data incepere / finalizare proiect: 2006-09-01 / 2008-09-30
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Pentru validarea si testarea biomaterialelor (la fel ca si a vaccinurilor, produselor farmaceutice si biologice, etc.) normele actuale prevad folosirea unui numar foarte mare de animale utilizate la testele in vivo. De aceea, la nivel European sunt disponibile si supuse validarii metode alternative si strategii noi de testare, care pot reduce, rafina sau inlocui utilizarea animalelor. In acelasi timp, cerintele pentru studiile de validare a unei metode de testare biomateriale acceptata la nivel European, prevad obligatoriu conditii standardizate de lucru, aplicarea regulilor GLP si GCCP si folosirea instrumentelor biostatistice sofisticate. Centrul European ECVAM (JRC-Ispra, Italia) joaca un rol de lider in acest proces, conducand in mod activ la producerea documentelor consultative si de indrumare. Problemele propuse spre rezolvare prin acest proiect sunt corelate cu situatia pe plan national (cresterea puternica si diversificarea importurilor de biomateriale de protezare) si rezulta din obiectivele principale promovate de ECVAM: 1) Dezvoltarea metodelor de testare si validarea metodelor avansate si a strategiilor de testare care ar putea sa inlocuiasca, sa reduca si sa imbunatateasca modul de utilizare al animalelor pentru testarea produselor biologice, farmaceuticelor, instrumentelor medicale si a altor produse nonchimice. 2) Elaborarea de ghiduri de „buna practica de laborator” (GLP-Good Laboratory Practice) si GCCP, dezvoltarea si standardizarea tehnicilor avansate, in scopul protejarii consumatorului, inclusiv prin reglementarea metodei de evaluare a toxicitatii sistemice bazate pe teste biocinetice inclusiv metabolice. 3) Realizarea suportului logistic de sprijin in asigurarea unor servicii: teste de toxocitate, teste pentru evaluarea sigurantei in exploatare a produselor biomedicale, etc 4) Promovarea utilizarii radiotrasorilor in cercetarile de biomateriale (la nivel European suportul financiar pentru instruire este oferit de bursele Marie Curie)

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Studii privind stadiul mondial al procedurilor de caracterizare si testare a biomaterialelor utilizate in artroplastia interna din ortopedie  (2001-12-20)
2. Cercetari si experimente privind proiectarea de scheme si standuri cu aparatura de laborator dedicate testarilor si incercarilor de biomateriale prin metode conventionale si neconventionale. (2001-07-20)
3. Rezultate si proceduri specifice tehnicilor neconventionale si conventionale adaptabile la testarea biomaterialelor utilizate in artroplastia interna din ortopedie.  (2013-03-20)
4. Experimentari si intercomparari cu doua laboratoare din cadrul CE, a rezultatelor privind tehnicile si metodele neconventionale de caracterizare a biomaterialelor  (2020-09-20)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.