Wed, 08 May 2024RO Ro  EN En    
 
Links
 
 
Lista de proiecte » Metode computationale de inalta eficienta pentru probleme actuale de fizica

Metode computationale de inalta eficienta pentru probleme actuale de fizica
www.nipne.ro/proiecte/ceex/87-proiecte.html


Acronim: COMPUT
Numar / Data contract: CEX-05-D11-56 / 10.10.2005
modul 1
Director proiect: Dr.Liviu Ixaru
Parteneri: UNIVERSITATEA BUCURESTI #1; INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU FIZICA LASERILOR, PLASMEI SI RADIATIEI #2
Data incepere / finalizare proiect: 2005-10-10 / 2008-10-10
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Propunerea corespunde unei dinamici firesti a procesului de dezvoltare in cercetarea de fizica. Ea este focalizata asupra unui domeniu deosebit de actual – fizica computationala - si imbratiseaza in chip fericit bogata experienta acumulata de noi de-a-lungul anilor, prestigiul cucerit si implicarea noastra directa in initierea, incheierea si derularea unor acorduri de colaborare pe profil cu institute de prestigiu din UE. Este unul dintre domeniile in care cercetarea de fizica romaneasca a avut o serie de succese si recunoasteri importante, constituind unul dintre pilonii de sprijin in procesul de pregatire a participarii cercetarii romanesti la efortul european. Domeniul atacat este la frontiera dintre matematicile aplicate, informatica si stiintele naturii, fiind prin urmare foarte complex. El cere cercetatori experimentati si cu pregatire multidisciplinara. Colectivul nostru are astfel de cadre: membrii lui au publicat peste 400 lucrari stiintifice in tara si strainatate, cu peste 3000 citari in baza de date ISI, fiind si autori a mai multor carti publicate de prestigioase edituri romanesti si straine. In plus, atmosfera din acest colectiv este un mediu ideal pentru formarea de tineri intr-un domeniu de varf, un proces care trebuie incurajat. Proiectul propus este deosebit de convenabil din punct de vedere financiar. Pe de o parte, el este comparativ mai ieftin decat altele, cerand in esenta o baza de calcul (deja existenta in buna masura), acces la literatura, contacte cu alte centre si participari la manifestari stiintifice in tara si internationale; nu sunt cerute instalatii costisitoare. Pe de alta parte, datorita naturii preponderent metodologice a obiectului cercetarii, finalitatea sa de dobandire de cunostinte avansate acopera o arie deosebit de larga. Aplicabilitatea arsenalului de metode numerice de inalta eficienta care vor rezulta in urma derularii proiectului nu se va restrange numai asupra fizicii; cercetarile de chimie, biologie sau stiintele tehnice vor beneficia in egala masura. In plus, metodele numerice sunt perene; ele supravietuiesc scopului concret pentru care au fost concepute, ramanand la fel de actuale peste ani si decenii, cu aplicabilitate in domenii care astazi nici nu pot fi macar imaginate.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Utilizarea metodei Euler-Lagrange pentru determinarea formelor nucleare la punctul de sa.  (2005-11-28)
2. Identificarea domeniilor de stabilitate a vortexurilor bidimensionale si tridimensionale in condensatul Bose-Einstein de tip atractiv (2006-11-21)
3. Metode pentru modelarea interactiei atom-laser intens si analiza pachetelor de unde rezultante. (2007-06-08)
4. Metoda de rezolvare a ecuatiei Schrodinger in doua dimensiuni pentru sisteme fizice complexe. (2007-09-18)
5. Metoda de rezolvare a ecuatiei Schrodinger in doua dimensiuni pentru sisteme fizice complexe (diseminarea rezultatelor) (2007-12-05)
6. Software de generatia a doua pentru calculul integralelor Slater in mecanica cuantica (2008-06-08)

REZULTATE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.