Thu, 28 Mar 2024RO Ro  EN En    
 
Projects
 
 
Lista de proiecte » Cercetari de structura nucleara si dezvoltari de instrumentatie pentru HISPEC/DESPEC

Cercetari de structura nucleara si dezvoltari de instrumentatie pentru HISPEC/DESPEC
www.nipne.ro/proiecte/ifa-fair/6-proiecte.html


Acronim: NSR-HD
Numar / Data contract: 4FAIR/2020 / 2020-11-16
Program: PN3/5.2/FAIR-RO
Director proiect: Constantin Mihai
Autoritate contractanta: Institutul de Fizica Atomica
Data incepere / finalizare proiect: 2020-11-16 / 2023-11-16
Valoarea proiectului: 1600000 RON
Rezumat: FAIR (Facility for Anti-Proton and Ion Research) este unul din cele mai mari centre de cercetare din lume, avand ca fundament una din cele mai mari si mai complexe facilitati de accelerare de particule construita vreodata. Pilonul NUSTAR al FAIR isi propune sa produca si sa studieze nuclee exotice cu un raport extrem al numarului de protoni/neutroni, care va permite pe de o parte investigarea fortelor din interiorul nucleului atomic, iar pe de alta parte va permite studierea proceselor ce au loc in interiorul stelelor masive. Experimentul HIPSEC/DESPEC reprezinta un ansamblu de setup-uri experimentale ce vor fi instalate pe partea de energie joasa a separatorului de fragmente Super-FRS, si va permite selectarea si identificarea produsilor de reactie obtinuti prin fisiune/fragmentare, precum si efectuarea de experimente in fascicul sau de dezintegrare beta pentru a studia structura si proprietatile nucleelor exotice aflate departe de linia de stabilitate. In prezent, Faza-0 a FAIR este operationala si foloseste echipamentele SIS18 si FRS pentru a obtine fascicule radioactive si pentru a culege date folosind intrumentatia HISPEC/DESPEC.
Activitatile pe care le propunem in acest proiect sunt bine integrate in cadrul HISPEC/DESPEC, asa cum decurg din prioritatile nationale ca mebru al FAIR. Expertiza locala in spectroscopie nucleara, in special in ce priveste experimentele ce necesita detectia radiatiilor gama, precum si in studiul teoretic al nucleului reprezinta principala forta motorie a contributiei romanesti la NUSTAR, in cadrul HISPEC/DESPEC.
Contributia acestui proiect la HISPEC/DESPEC este impartita in trei mari categorii:
  • Dezvoltarea de detectori si comisionarea instrumentatiei pentru experimentele HISPEC/DESPEC. Planul nostru este sa dezvoltam o metoda alternativa de citire pentru detectorii inclusi in ansamblul FATIMA (FAst TIMing Array) al DESPEC, metoda bazata pe tehnologia fotomultiplicatorilor de siliciu (SiPM). In plus, ne propunem sa testam tehnologia SiPM in cazul cristalelor de BGO ca solutie pentru array-ul DEGAS. De asemenea, vor fi suportate din acest proiect si activitatile de comisionare pentru plunger-ul dedicat HISPEC
  • Studii teoretice de-a lungul obiectivelor definite de HISPEC/DESPEC. Vor fi adresate probleme deschise de structura nucleara si de dinamica a nucleelor cu rapoarte extreme de N/Z folosind famila de modele de tipul beyond-mean field VAMPIR, care implica interactii efective realiste in spatii de model foarte mari
  • Studii experimentale complementare la facilitatile existente. Ne propunem sa folosim o abordare complementara pentru Faza-0 a FAIR ce isi propune sa studieze nucleele cu N=Z din vecinatatea 100Sn, prin studiul experimental si teoretic al nucleului N=Z 62Ga, experiment ce va fi efectuat in cadrul acceleratorului Tandem de 9 MV

  • Obiectivele specifice ale acestei propuneri de proiect au fost trasate pentru a contribui atat la implementarea fazelor operationale ale FAIR, cat si pentru a imbunatati integrarea comunitatii romanesti in cadrul acestui proiect. Prin implementarea acestui proiect ne propunem sa acordam o atentie deosebita acestor activitati, si in acelasi timp sa crestem vizibilitatea stiintifica a comunitatii romanesti de fizica nucleara implicata la FAIR, ceea ce va conduce la noi dezvoltari tehnologice si oportunitati unice de educatie.

    ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
    1. Studiul raspunsului energetic al cristalelor de BGO cuplate cu un array de SiPM. Proiectarea circuitului imprimat al matricii SIPM pentru detectorii FATIMA (2020-12-31)
    2. Dezvoltarea unei variante alternative de citire pentru array-ul FATIMA al DESPEC pe baza tehnologiei inovatoare a fotomultiplicatorilor de siliciu. Interactii efective realiste partea I (2021-12-31)
    3. Identificarea starii 2+ cu T=1 in nucleul 62Ga folosind spectrometrul ROSPHERE. Studiul ruperii simetriei de izospin in nuclee de masa (2022-12-31)
    4. Studiul structurii nucleare si al interactiei slabe in nuclee neutrono-abundente din zona A~110. Comisionarea in fascicul a dispozitivului plunger pentru HISPEC (2023-10-15)

    REZULTATE


    Inapoi la Lista de proiecte
    English version of the project EN   
     
    Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
    Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
    2024 IFIN-HH. All rights reserved.