Fri, 29 Mar 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Investigarea razelor cosmice, sursa de informatii asupra universului

Investigarea razelor cosmice, sursa de informatii asupra universului
www.nipne.ro/proiecte/pn2/122-proiecte.html
Site extins: http://muon1.nipne.ro/

Acronim: CORISU
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 461 / 15.01.2009
Program: Idei
Director proiect: Iliana Brancus
Parteneri: -
Data incepere / finalizare proiect: 2009-01-01 / 2011-12-31
Valoarea proiectului: 1000000 RON
Rezumat: Proiectul CORISU propune efectuarea de cercetari interdisciplinare de frontiera in domeniul fizicii astroparticulelor, pentru investigarea razelor cosmice, folosind sisteme de detectie complexe. se vor obtine noi informatii asupra astroparticulelor, care vor conduce la o mai buna intelegere a fenomenelor cosmice la energii foarte mari. Prin interactia unei particule cosmice primare cu nucleele atmosferei, se produce o cascada de milioane de particule secundare, fenomen numit cascada atmosferica extinsa. Datele experimentale privind cascadele atmosferice, detectate cu sisteme de detectie complexe pe o mare suprafata 600 m^2 din experimentele KASCADE-Grande si LOPES din FZ Karlsruhe, Germania, se compara cu rezultate obtinute cu un cod corsika, care simuleaza propagarea radiatiei cosmice secundare. Scopul este de a clarifica daca discontinuitatea observata in spectrul radiatiei cosmice in zona 10^16 ev, numita genunchi, poate fi explicata printr-o tranzitie a originii razelor cosmice de la galactic la extragalactic. In aceste studii, programe complexe, bazate pe proceduri de analiza statistica multi-dimensionala, non-parametrica, vor permite estimarea naturii particulelor cosmice primare cu energii in zona genunchiului si a constata daca acea discontinuitate din spectrul energetic se datoreste unor motive astrofizice sau interactiilor particulelor.
Studiul miuonilor cosmici se va efectua cu aranjamentul experimental willi-eas din ifin-hh bucuresti. detectorul willi determina cu precizie raportul de sarcina miuonic, (numarul de miuoni pozitivi fata de cei negativi). O mini-retea in apropierea detectorului willi, va masura fluxul de miuoni in coincidenta cu cascadele atmosferice. acest experiment va raporta pentru prima oara date ale raportului de sarcina miuonic in cascade atmosferice extinse, observatii care vor facilita intelegerea fluxului cosmic primar si vor verifica modelele de interactie hadronica implicate in producerea miuonilor din mezoni.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Studii ale particulelor incarcate in cascade atmosferice masurate in aranjamente experimentale de mare suprafata (2009-09-15)
2. Studii ale particulelor incarcate in cascade atmosferice investigate cu o mini-retea de detectie (2009-12-15)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.