Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » ECOMATERIALE OBTINUTE PRIN IRADIERE TEHNOLOGICA CU APLICATII IN DOMENIUL NUCLEAR

ECOMATERIALE OBTINUTE PRIN IRADIERE TEHNOLOGICA CU APLICATII IN DOMENIUL NUCLEAR
www.nipne.ro/proiecte/pn2/15-proiecte.html
Site extins: http://194.102.58.39/EMIT%2071-113/

Acronim: EMIT
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 71-113 / 18.09.2007
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Dr. Mitica Dragusin
Parteneri: Universitatea Bucuresti, Facultatea de Fizica, Centrul de Cercetare –Dezvoltare materiale polimere, mezofaze si materiale neconventionale de protectia mediului; Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive.
Data incepere / finalizare proiect: 2007-09-18 / 2010-09-05
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat: Prin tehnologii nucleare se obtin ecomateriale utilizate in domeniul nuclear. Au fost extinse utilizarile si in domeniul non-nuclear pentru securizarea productiei si largirea plajei de aplicatii si al beneficiarilor. Ecomaterialele sunt prin compozitie, utilizare si tehnologii de obtinere, prietenoase cu mediul, se obtin la temperatura camerei, si se obtin economii de energie. Sunt absorbanti ai solutiilor apoase (care pot fi toxice, periculoase, radioactive)- denumite in proiecte superabsorbanti-SG, precum si absorbanti ai petrolului si produsilor derivati din petrol, denumiti ABSPUR. Ecomaterialele SG sunt obtinute prin tehnologii nucleare- Instalatia de Experimentare a Tehnologiilor de Iradiere- echipata cu surse de radiatii de Cobalt 60- 10.000 Curie. Utilizand aceiasi tehnologie si utilaje din faza tehnologica de conditionare a SG - granulare, sitare, ambalare, confectionare dispozitive de aplicare- se vor prelucra deseurile polimerice din poliuretan rezultate. Ambele categorii de produse ecologice se vor utiliza sub forma de granule de diferite dimensiuni, dispuse in dispozitive de aplicare rapida (perna, sul, chituri de interventie). Se vor folosi in situatii de urgenta, decontaminari, management sol, etc.
Pe tot parcursul dezvoltarii proiectul vom aplica principiul 4R – reutilizare, reciclare, eliberare nerestrictiva, redezvoltare. Astfel in prima etapa se face cercetare de piata, produs, brevete, se analizeaza care sunt asteptarile si cerintele potentialilor beneficiari. Se schiteaza apoi produsul ideal spre care se vor concentra activitatile etapelor 2-7. Se parcurg apoi activitatile de obtinere a celor 2 produse si materiale compozite, prin tehnologii nucleare, de la modele functionale, la cele experimentale, proiectare, realizare instalatie pilot, demonstrarea si functionalitatea solutiilor alese atat tehnologice cat si ale produselor obtinute. In ultima etapa sunt prevazute activitati de protectie intelectuala a rezultatelor si a modelelor industriale.
Managementul de proiect este asigurat prin implicarea directorului de proiect Dr. Mitica Dragusin, specializat in fizica atomica si nucleara, cu activitati finalizate atat prin lucari stiintifice, brevete de inventii aplicate si premiate la saloane internationale, cu abilitati si competente, aboslvent al cursurilor de Master of Business Adminstration. In acest proiect alaturi de IFIN-HH care este coordonator, cel mai mare institut national din tara, partener este Institutul National de CD pentru Metale Rare si Radioactive -ICPMR- Magurele precum si Facultatea de Fizica Magurele- Catedra de Fizica Polimerilor, ca premiza a reducerii costurilor de deplasare si concentrarea fondurilor spre experimente, vizite de lucru, pana la identificarea potentialilor beneficiari. Conducerea si controlul activitatilor planificate prin metode si tehnici moderne, orientarea rapida spre piata, cresterea competitivitatii CDI si promovarea rezultatelor obtinute sunt elemente esentiale ale abordarii manageriale. Acest parteneriat si proiectul propus se constituie ca o potentiala contributie la activitatile viitorului Parc Stiintific si Tehnologic de la Magurele.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Analize privind cerintele si asteptarile beneficiarilor si pozitionarea produselor pe piata. (2007-12-15)
2. Elaborare solutii noi de produs, tehnologii, documentatii pentru modele functionale, proiectarea si realizarea de modele experimentale. (2008-12-03)
3. Experimentarea si demonstrarea functionalitatii, utilitatii si a gradului de satisfacere a cerintelor si asteptarilor beneficiarilor pentru solutiile propuse; Definire a claselor de produse, documentatii tehnice de produs si tehnologii aferente. (2009-12-10)
4. Realizare instalatie pilot, experimentarea si verificarea tehnologiilor si produselor aferente; Identificarea si atribuirea drepturilor de proprietate intelectuala asupra rezultatelor, brevetare, diseminare, participare la targuri internationale de noi brevete, produse si tehnologii, worshop-uri, elaborare de lucrari stiintifice. (2010-09-05)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.