Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Studiul rolului fortelor tensoriale la inchiderea de paturi Z=28 pentru nuclee bogate in neutroni

Studiul rolului fortelor tensoriale la inchiderea de paturi Z=28 pentru nuclee bogate in neutroni
www.nipne.ro/proiecte/pn2/150-proiecte.html


Acronim: Idei-126
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 126 (PN-II-ID-PCE-2011-3-0487) / 2011-10-05
Program: Idei
Director proiect: Mihai Stanoiu
Parteneri: -
Data incepere / finalizare proiect: 2011-10-05 / 2016-10-04
Valoarea proiectului: 1500000 RON
Rezumat: Acest proiect isi propune studiul structurii nucleelor neutronoexcedentare in vecinatatea N=40. Informatiile de sttructura nucleara in la limita stabilitatii reprezinta parametrii de baza in modelarea proceselor de captura neutronica sau protonica rapida in nucleosinteza. Evolutia structurii nucleare departe de stabilitate este importanta deoarece este legata de partea monopolara a interactiei reziduale nucleon-nucleon si a originii sale in potentialele de schimb de un bozon. De exemplu, evoluita spatierilor intre paturi a fost atribuita fortei tensoriale puternic atractive (repulsive) ce actioneaza intre protoni sau neutroni cu orientari opuse (identice) ale spinilor. Acest nou aspect amplifica importanta intelegerii structurii nucleare de-a lungul lantului izotopic al Ni departe de stabilitate. Modelul in paturi prezice natura sferica a nucleului 78Ni, dar o descriere experimentala a acestuia nu a fost inca facuta. In acest proiect ne propunem sa studiem comportamentul orbitalului neutronic g9/2 pe masura cresterii numarului de neutroni la energii de excitare joase. Studiul va fi facut prin metoda spectroscopiei combinate de electroni de conversie si gamma pentru stabilirea multipolaritatii tranzitiilor si asignarea spinilor nivelelor in nuclee neutronexcedentare in jurul 78Ni

Obiective: Proiectul are ca obiectiv studiul nucleelor neutrono-excedentare pentru obtinerea de informatii legate de interactia monopolara n-p in functie de umplerea paturilor.

Rezultatele estimate
- Efectuarea de experimente de spectroscopie combinata gamma/electron pentru identificarea schemei de nivele pentru nucleele neutrono-excedentare din zona Z=28
- Efectuarea de calcule de model in paturi pentru interpretarea rezultatelor obtinute
- Diseminarea rezultatelor


ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Calcule ale ratelor de producere si ale reglajelor sistemului de separare a nucleelor de interes pentru experimentul de spectroscopie combinata gamma si electroni de conversie. Calcule privind grosimilor detectorilor/materialelor folosite pentru identificarea, franarea si implantarea nucleelor. Simulari ale eficientei de detectie  (2011-12-15)
2. Pregatirea si efectuarea experimentului de spectroscopie combinata gamma si electroni de conversie pentru stari izomere in nuclee exotice din zona Z=28  (2012-12-15)
3. Analiza datelor experimentale, determinarea schemei de nivele pentru nucleul de 75Cu si 78Ga, diseminarea rezultatelor preliminare in cadrul unor conferinte internationale (2013-12-15)
4. Initierea calculelor teoretice. Compararea preliminara a rezultatelor experimentale cu predictii ale modelelor teoretice de structura si interactie nucleara; Diseminarea rezultatelor (2014-12-15)
5. Efectuarea calculelor teoretice si compararea rezultatelor experimentale cu predictii ale modelelor teoretice de structura si interactie nucleara (2015-10-04) REZULTATE
6. Definitivarea analizei rezultatelor experimentale. Definitivarea calculelor teoretice. Diseminarea rezultatelor (2016-10-04)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.