Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Studii de structura nucleara in pregatirea NuSTAR@FAIR

Studii de structura nucleara in pregatirea NuSTAR@FAIR
www.nipne.ro/proiecte/pn2/157-proiecte.html


Acronim: NUSTAR-RO
Autoritatea contractanta: Institutul de Fizica Atomica (IFA)
Numar / Data contract: /
Program: CAPACITATI, Modulul III, Program RO-CERN
Director proiect: Nicolae Marius Marginean
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2014-07-01 / 2016-06-30
Valoarea proiectului: RON
Rezumat: Proiectul este axat pe NUSTAR, in particular pe programul HISPEC/DESPEC, si a fost gandit pentru a sprijini in mod concret contributia specialistilor romani la acest program. Printre obiectivele majore ale NuSTAR, contributia IFIN-HH are ca tinta masuratori de timpi de via?a pentru stari excitate departe de stabilitate prin metoda RDDS/plunger la HISPEC si prin metoda fast timing (FT) la DESPEC si investigatii teoretice asociate. In aceasta directie, proiectul va permite dezvoltarea de algoritmi si software dedicat pentru multi-detectorul cu scintilatori LaBr3(Ce) prevazut a fi instalat in cadrul DESPEC in vederea masuratorilor timpilor de viata ai starilor in nuclee exotice. Experimente cu facilitati existente ca sistemul multi-detector ROSPHERE la TANDEM-ul din Bucuresti sau JUROGAM si GREAT cuplate cu RITU/MARA la JYFL vor permite validarea algoritmilor dezvoltati in cadrul proiectului in timpul urmaririi obiectivelor comune NuSTAR In cadrul abordarilor teoretice, se vor efectua investigatii privind corelatiile de doua si patru corpuri in vecinatatea regiunii N=Z, se vor studia corelatiile de pairing proton-neutron si energia Wigner in nuclee bogate in protoni din apropierea liniei N=Z si se va realiza descrierea self-consistenta a structurii si dinamicii nucleelor exotice de masa medie.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Algoritm si programe dedicate pentru corectia variatiei amplificarii (2014-12-15)
2. Investigarea structurii si dinamicii nucleelor exotice de masa medie. Taria tranzitiilor E1 in nucleul self-conjugat 50Mn cu array-ul RoSPHERE (2015-12-15)
3. Dezvoltari experimentale si teoretice in vederea viitoarelor experimente NuSTAR: algoritm si programe pentru timing electronic folosind sursa extinsa; corelatii proton-neutron si dezintegrarea-beta a nucleelor exotice (2016-06-30)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.