Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Dezvoltari de spectroscopie nucleara pentru experimente la GBS al ELI-NP

Dezvoltari de spectroscopie nucleara pentru experimente la GBS al ELI-NP
www.nipne.ro/proiecte/pn2/158-proiecte.html


Acronim: ELINUS
Autoritatea contractanta: Institutul de Fizica Atomica (IFA)
Numar / Data contract: /
Program: CAPACITATI, Modulul III, Program RO-CERN
Director proiect: Nicolae Marius Marginean
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2014-07-01 / 2016-06-30
Valoarea proiectului: RON
Rezumat: Implementarea Sistemnului Fascicul Gamma in ELI-NP necesita devoltarea unui sistem de detectie performant, atat pentru caracterizarea fasciculului cat si pentru programul experimental. Expertiza existenta in IFIN-HH este folosita pentru a dezvolta facilitati de testare a tehnologiei necesare de catre ELI-NP.
Obiectivele noastre in cadrul acestui proiect sunt:
- Studiul impactului si avantajele folosirii detectorilor CLOVER segmentati cu scuturi anti-Compton in ELI-NP pentru masurarea largimii nivelurilor: Se prevede folosirea in ELI-NP a unui sistem complex de detectie pentru masurarea Rezonantei Nucleare Fluorescente (NRF). Intensitatea ridicata si structura de timp a fasciculului gamma disponibile la ELI-NP reprezinta noi provocari pentru metodele de detectie folosite. Ne propunem sa studiem impactul folosirii detectorilor clover segmentati fata de cei nesegmentati si sa definim o configuratie pentru ecranarea activa si pasiva a sistemului de detectie.
- Dezvoltarea prototipului sistemului de achizitie de date digital si a noului sistem de detectie ce se doreste a fi folosit la GBS al ELI-NP. Prototipul digital DAQ este proiectat sa functioneze la ratele de esantionare impuse de structura de timp a GBS cu tipul de detectori specifici folositi la ELI-NP. Sistemul inovator de read-out ce se doreste a fi folosit pentru o gama larga de materiale scintilatoare se va baza pe SiPMT pentru a trece peste restrictiile geometrice si a ratelor de numarare specifice GBS.
- Studierea raspunsului dat de catre dedetectorii de neutroni folositi in reactiile (gamma,n) induse: (i) Simularile MCNP ale raspunsului dat de catre sistemul de detectori 4pi muti-ring de inalta eficienta, destinate masurarii sectiunilor eficace (gamma,n) ale izotopilor rari relevante pentru procesele de tip p din nucleosinteza, si (ii) Simularile Geant4 ale sistemului de detectie rapida compus din detectori de LaBr3:Ce pentru fotoni gamma si detectori scintilatori lichizi pentru neutron sau ale detectorilor scintilatori de noua generatie, destinati investigarii PDR, MDRsf si GDR in canalele de dezintegrare (gamma , n).

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Simularea Monte Carlo a raspunsului unui sistem de detectori clover segmentati cu scut anti-Compton la pulsuri de fotoni tipici disponibili in cadrul ELI-NP (2014-12-15)
2. Dezvoltarea unui prototip dedicat de sistem de achizitie digitala si citire pentru sistemul multi-detector ce urmeaza sa fie folosit la GBS ELI-NP (2015-12-15)
3. Studiul raspunsului diferitelor tipuri de detectori de neutroni utilizati in reactii (gamma,n) (2016-06-30)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.