Sat, 20 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » REACTII DE FUZIUNE LA ENERGII EXTREM SUB-BARIERICE

REACTII DE FUZIUNE LA ENERGII EXTREM SUB-BARIERICE
www.nipne.ro/proiecte/pn2/22-proiecte.html


Acronim: FUSBAR
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: ID-049 / 28.09.2007
Program: Idei
Director proiect: Serban Misicu
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2007-09-15 / 2010-06-01
Valoarea proiectului: 1000000 RON
Rezumat: Fuziunea ionilor grei este interzisa clasic sub bariera Coulombiana, insa datorita tunelarii cuantice poate avea loc cu o anumita probabilitate. Acest fenomen depinde de energia de ciocnire a sistemului proiectil-tinta. Distibutiile de materie nucleara ale nucleelor care se ciocnesc sunt esentiale in determinarea formei potentialului de ioni grei in interiorul barierei Coulombiene si prin uramare si a ratelor de captura. O buna intelegere a mecanismului de fuziune subbarierica este importanta in cazul a unor diferite reactii nucleare importante cum ar fi fuziunea nucleelor de C si O in procesele de ardere stelara care se desfasoara la energii mult sub-bariera Coulombiana si sau procesele de sinteza ale elementelor supragrele care pot fi favorizate la energii de excitatie foarte mici. Prin urmare procesele de fuziune sub bariera Coulombiana sunt foarte importante in explicarea unor probleme actuale de fizica nucleara la energii joase si prin urmare intentionam sa ne concentram in acest proiect asupra unor aspecte cum ar fi: 1. Investigarea formei potentialului de ioni-grei in interiorul barierei Coulombiene, o chestiune esentiala in reactiile nucleare care implica tunelarea cuantica, forma distributiei de materie nucleara in zonele din vecinatatea suprafetei nucleare si legate de acestea probarea ecuatiei de stare nucleara pentru materia nucleara simetrica si asimetrica. 2. Obtinerea unei mai bune extrapolari a sectiunii de reactie pentru ciocnirea nucleelor 12C si 16O la energii mult sub bariera Coulombiana in procesele de nucleosinteza in stele, si consecintele acesteia asupra abundentelor nucleare. 3. Folosirea reactiilor subbarierice in procesele de sinteza a elementelor supragrele datorita energiei de excitatie scazuta poate antrena o crestere a probabilitatii de supravietuire a nucleului compus. Cu ajutorul formalismului de canale cuplate in care canalele corespunzatoare excitatiilor colective si de transfer de neutroni usnt incluse vom analiza structura sectinii de captura sub bariera Coulombiana Prezentul proiect este axat pe o tematica foarte actuala in fizica ionilor grei, legata de investigarea structurii potentialului nucleu-nucleu la energii de ciocnire foarte joase precum si a care sistemelor nucleare aflate in conditii exotice (nuclee aflate la limita stabilitatii sau in plasma din interiorul stelelor). Ceea ce unifica diversele directii de cercetare este metodica folosita, care este bazata pe formalisme microscopice de “many-body”.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Studiul Fuziunii Extrem Sub-Barierice cu Nuclee Sferice de Masa Intermediara (2007-12-20)
2. Calculul Potentialului Nuclear in Cazul Fuziunii Sub-Barierice. Utilizarea Fortelor Efective n-n Dependente de densitate de Tip Skyrme si Calculul Imbunatatit al Termenului de Schimb ; Tratarea termenului de rearanjare în forÈ›a efectivă pe baza calculelor de materie nucleară. (2008-11-30)
3. Studiul fuziunii extrem sub-barierice a nucleelor 12C si 16O la energii de interes astrofizic. Tratarea structurii rezonante a functiei de excitatie in regiunea sub-barierica pentru reactiile de interes astrofizic  (2009-06-01)
4. Studiul fuziunii extrem sub-barierice cu tinte deformate grele si halouri pentru sinteza nucleelor grele si supragrele. (2009-11-01)
5. Influenta impiedicarii fuziunii sub-barierice asupra proceselor de ardere stelara si nucleosinteza.  (2010-05-01)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.