Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Condensare bozonica alpha - o noua faza a materiei nucleare

Condensare bozonica alpha - o noua faza a materiei nucleare
www.nipne.ro/proiecte/pn2/24-proiecte.html


Acronim: CONDALPHA
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 267 / 01.10.2007
Program: Idei
Director proiect: Adriana Raduta
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2007-10-01 / 2010-09-30
Valoarea proiectului: 1 000 000 RON
Rezumat: Structura nucleara in valea de stabilitate este dominata de conceptul de cimp mediu, unde protonii si neutronii creaza propriul potential iar descrierea adecvata este cea de model in paturi. In afara vaii de stabilitate, energia slaba de legatura favorizeaza stari de tip molecular. Calcule recente prezic in cazul nucleelor multiplu de alpha cu excitari in vecinatatea pragului de dezintegrare N alpha si al materiei nucleare simetrice diluate stari de condensare bozonica alpha si, deci, o noua faza a materiei nucleare. Scopul proiectului este de a investiga natura de condensat bozonic de particule alpha a quasiproiectilelor obtinute in reactiile 36Ar+58Ni cu energii incidente de 32, 52 si 95 MeV/nucleon si, respectiv, 40Ca+12C la 25 MeV/nucleon energie incidenta. Sistemele au fast masurate la GANIL-Caen folosind multidetectorul INDRA.
Metodologia de lucru va viza selectarea evenimentelor candidat pentru condensare bozonica, testarea gradului de simultaneitate a emisiei, reconstituirea proprietatilor sursei emitatoare, constructia de functii de corelatie multipla si estimarea posibilelor distorsiuni de detectie folosind simulari numerice.
Precizam ca folosirea reactiilor cu ioni grei cu energii incidente de ordinul a citorva zeci de MeV per nucleon si a detectorilor conceputi pentru studii de multifragmentare pentru investigarea structurii nucleare in stari excitate este o premiera absoluta pe plan mondial. Participarea la acest studiu si accesul la date este posibil datorita colaborarii deja existente cu autorii ambelor experimente. Odata pusa in evidenta, condensarea bozonica alpha a materiei nucleare ar fi una din cele mai notabile realizari ale domeniului in ultimile decenii.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.