Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Sistem multidetector complex pentru studii fundamentale si aplicative in spectrometria nucleara

Sistem multidetector complex pentru studii fundamentale si aplicative in spectrometria nucleara
www.nipne.ro/proiecte/pn2/25-proiecte.html


Acronim: SMUD
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 67CP/I / 14.09.2007
Program: Capacitati
Director proiect: Dr. Nicolae Victor ZAMFIR
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2007-09-14 / 2007-09-14
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat: Prezenta propunere de proiect (SMUD) isi propune modernizarea majora a Laboratorului de spectroscopie gama din cadrul Departamentului de Fizica Nucleara - TANDEM* din IFIN-HH, prin realizarea unei investitii in cercetare avand ca finalitate punerea la punct a unui sistem multidetector care sa permita masurarea in coincidenta, cu eficacitate ridicata, a radiatiilor γ emise in procesele nucleare.
Motivatia acestei propuneri de proiect are urmatoarele componente: (i). face parte din „interesul national” ca cel mai performant Laborator National de spectroscopie nucleara din tara (Laboratorul TANDEM din IFIN-HH) sa fie dotat cu echipamente la standarde internationale; (ii). traditia de peste 30 de ani in domeniul spectrometriei radiatiilor gamma pe care o are echipa de proiect; (iii). prestigiul international remarcabil dobandit de catre membrii echipei de proiect prin rezultatele deosebite publicate in cele mai prestigioase reviste (vezi listele de lucrari stiintifice ale membrilor echipei de proiect); (iv). in urma intrarii Romaniei in structurile Europene a aparut necesitatea stringenta a prezentei competitive a cercetarilor romanesti cu metodica si echipamente performante la nivelul standardelor internationale; (v). atragerea in tara a fondurilor europene de cercetare prin participarea cu succes la competitiile de proiecte organizate de Comisia Europeana (in cadrul Programelor Framework).
Acceleratorul TANDEM este o Instalatie Nucleara de Interes National (ININ) recunoscuta si finantata pentru intretinere si exploatare de catre Guvernul Romaniei. Pentru ca aceasta ININ unica sa fie utilizata eficient este absolut esential ca Laboratoarele aferente ei in care se utilizeaza fascicolul de la accelerator sa fie echipate in mod corespunzator. Acest deziderat urmarim sa-l atingem prin prezentul Proiect, pentru cazul particular al Laboratorului de spectroscopie a radiatiilor gama.
Proiectul pe care il propunem se inscrie in aria tematica „Stiinte de Baza-Fizica Nucleara” din cadrul domeniilor CD prioritare dezvoltand o infrastructura noua de cercetare in fizica nucleara, in acelasi timp contribuind decisiv la cresteriea gradului de utilizare al unor echipamente exprimentale deja existente.
Rezultatele proiectului se vor concretiza sub forma unei ansamblu experimental performant de spectroscopie gama, capabil sa sustina tematici de cercetare diverse in domeniul fizicii nucleare fundamentale si aplicative. Ansamblul experimental multidetector pe care ne propunem sa-l realizam in acest proiect va fi format din 12 detectori de GeHP (Germaniu Hiper Pur), avand si posiblitatea de a adauga detectori cu scintilatie si detectori de particule. Sistemele suport la care ne referim in continuare sunt un sistem automat de alimentare a detectorilor cu azot lichid, si un stand de refacere termica a retelei cristaline a detectorilor GeHP pentru a asigura functionarea lor stabila la parametri optimi un interval lung de timp. Proiectul pe care il propunem isi propune sa atinga urmatoarele 3 obiective principale:
1. Modernizarea infrastructurii Laboratorului existent prin realizarea unui ansamblu multidetector stabil, cu performate tehnice la nivel mondial, pentru masurarea in coincidenta multipla a radiatiilor gama, la acceleratorul TANDEM din IFIN-HH.
2. Realizarea unui sistem automat de alimentare cu azot lichid a detectorilor de inalta rezolutie (GeHP) utilizati in experimentele de spectrometrie gamma.
3. Realizarea unei instalatii de reconditionare a detectorilor de GeHP pentru a repara defectele aparute in cristalele de Ge ca urmare a interactiei neutronilor rapizi cu structura cristalina (neutronii rapizi, cu energii de ordinul MeV apar in cele mai multe dintre reactiile nucleare produse la TANDEM)
* D. Bucurescu, Gh. Cata-Danil, N.V. Zamfir, Bucharest Tandem Van de Graaff Accelerator
Nuclear Physics News International, vol. 17, No.1, 2007

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Realizarea si testarea sistemului de alimetare cu azot lichid si realizarea si testarea sistemului de prelucrare si achizitie de date de la detectori (2008-05-15)
2. Realizarea si testarea sistemului de tratare termica a detectorilor (2009-12-01)
3. Realizarea unui experiment test utilizand ansamblul complet de detectie si sistemul multiparametric dezvoltat (2009-09-14)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.