Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Stari de prag protonice in cicluri nucleare stelare: Mg-Al

Stari de prag protonice in cicluri nucleare stelare: Mg-Al
www.nipne.ro/proiecte/pn2/27-proiecte.html
Site extins: http://iss30.nipne.ro/gpsm/proj/ptsmgal/ro/index.html

Acronim: PTSMgAl
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 81-057 / 18.09.2007
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Cornel Hategan
Parteneri: 1.Institutul de Stiinte Spatiale - INFLPR 2.Universitatea Politehnica Bucuresti
Data incepere / finalizare proiect: 2007-09-18 / 2010-09-17
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat: Starile de prag protonice sunt stari rezonante de energie foarte mica, situate la pragul de rupere a unui proton dintr-un nucleu; aceste stari pot juca un rol vital in evolutia unui ciclu stelar.
Proiectul de fata propune studiul starilor protonice de prag, de interes astrofizic, din nucleul 27Si, rezultat din reactia de captura a protonului de catre nucleul radioactiv 26Al, (ciclul stelar Mg-Al). Acest din urma nucleu, 26Al, constituie baza unei anomalii izotopice evidentiate prin Tehnici Spatiale si de Cosmochimia Meteoritilor; el se gaseste in cantitati mari in mediul interstelar al Galaxiei noastre. Reactia care produce distrugerea 26Al nu este cunoscuta in detaliu; in acest sens este foarte important sa se cunoasca starile din 27Si rezultate din captura de catre 26Al a protonilor de energie foarte mica (energie specifica ciclurilor stelare ne-explozive).
In proiectul de fata se studiaza starile de prag protonice in 27Si. Metoda de studiu se bazeaza pe Modelul in paturi pentru nuclee oglinda (13Al27,14Si27) si pe studiul efectului de prag Thomas-Ehrman. Scopul acestui studiu este de a se obtine date spectroscopice privind starile de prag protonice din 27Si: energie, spin, paritate, factor spectroscopic. Aceste date sunt apoi folosite in reconstructia reactiei de captura 26Al(p,gamma)27Si si in calculul ratei de reactie stelare. Un studiu similar a fost realizat recent (ISS, IFIN-HH, Univ. Munchen) pentru starile de prag din 23Mg (rezultat din captura protonilor de catre nucleul radioactiv 22Na) in scopul elucidarii unor aspecte din ciclul stelar Ne-Na.
Mentionam ca tematica noastra privind starile de prag protonice a fost inclusa in Reteaua europeana CARINA de Astrofizica Nucleara (v. Letter of Intent).

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.