Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Determinari de emitatori beta prezenti in agro-ecosisteme in laboratorul de radiochimie ultra joasa

Determinari de emitatori beta prezenti in agro-ecosisteme in laboratorul de radiochimie ultra joasa
www.nipne.ro/proiecte/pn2/32-proiecte.html


Acronim: BETALAB
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: D51-053 / 14.09.2007
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Corina Anca Simion
Parteneri: 1.Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar 2.Centrul de Cercetare Dezvoltare pentru Combaterea Eroziunii Solului Perieni
Data incepere / finalizare proiect: 2007-09-18 / 2010-11-11
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat: Cercetarile preconizate la BETALAB creeaza oportunitatea de a relansa tehnicile nucleare de investigatie clasice aplicate de peste jumatate de secol in tara noastra la nivelul performantelor internationale atinse la inceputul secolului XXI. Stiintific, BETALAB deschide posibilitatea de participare la proiecte internationale, iar practic tehnicile BETALAB ofera sansa alinierii la standardele si cerintele europene si largirea ofertei de servicii pentru beneficiarii din tara. Proiectul reuneste trei institutii de Cercetare-Dezvoltare din zone diferite ale tarii. Ele au credibilitate in tematica abordata de proiect, colaboreaza de peste 20 de ani si detin metodologii bazate pe tehnicile nucleare clasice. BETALAB le ofera sansa largirii experientei prin dezvoltarea determinarilor de emitatori beta prezenti in agro-ecosisteme intr-un laborator unicat din Romania. BETALAB va functiona cu doua compartimente: preparare probe - un laborator de radiochimie la nivele joase si masurare prin spectrometrie cu scintilatori lichizi la fond ultra scazut. In cazul compartimentului de la suprafata, conceptia practica va imbina experienta si tehnologiile existente la cele trei unitati CD cu oferta de piata privind tehnologiile, aparatura si dotarile necesare. Structura lui va avea insa valoare de unicat, adaptarea tehnicilor de radiochimie clasice la "low level radiochemistry" fiind in mare parte rodul ingeniozitatii cercetatorilor romani si avand caracter stiintific exclusiv. Coordonatorul aduce in proiect experienta privind prelucrarea probelor de mediu si masurarea lor prin tehnici nucleare, pe cand cele doua unitati participante pun la dispozitie experienta lor, dar si "subiectele" din directiile prioritare recomandate de PNCDI-II si PC 7; in plus, ele se situeaza intr-o zona cu probleme de eroziune/sedimentare (Plumb-210) dar departata de CNE Cernavoda sau intr-o zona aflata la proximitatea CNE (Tritiu, Carbon-14), oferind un front de lucru ideal pentru acesti radioizotopi.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Fundamentarea ÅŸtiinÅ£ifică a proiectului.I.  (2007-12-15)
2. Realizarea componentei BETALAB la subteran  (2008-06-10)
3. Fundamentarea ÅŸtiinÅ£ifică a proiectului. II. (2009-01-01)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.