Tue, 23 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Sinteza si stabilitatea nucleelor supragrele

Sinteza si stabilitatea nucleelor supragrele
www.nipne.ro/proiecte/pn2/42-proiecte.html


Acronim: SINS
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 160 / 14.09.2007
Program: Idei
Director proiect: Radu Alexandru Gherghescu
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2007-10-01 / 2010-09-30
Valoarea proiectului: 1000000 RON
Rezumat: SCOPUL PRINCIPAL AL PROIECTULUI ESTE DEZVOLTAREA UNEI METODE TEORETICE DE CARACTERIZARE A FUZIUNII SI FISIUNII NUCLEARE APLICABILE LA SINTEZA SI DEZINTEGRAREA NUCLEELOR SUPRAGRELE. SUBIECTUL ESTE IN FRUNTEA PREOCUPARILOR GRUPURILOR DE FIZICA NUCLEARA TEORETICA SI EXPERIMENTALA. RECENT ELEMENTUL SUPRAGREU NOU SINTETIZAT Z=110 A FOST NUMIT DARMSTADTIUM (DS), IAR CERCETARILE CONTINUA PENTRU EXTINDEREA REGIUNII DE MASA NUCLEARA. PENTRU A EXPLICA STABILITATEA NUCLEELOR SUPRAGRELE CAT SI PENTRU A GASI CELE MAI FAVORABILE CANALE DE FUZIUNE ESTE NECESAR UN MODEL SPRECIALIZAT CAPABIL SA DESCRIE FENOMENELE BINARE DE SINTEZA SI DEZINTEGRARE A ACESTOR SISTEME. PROIECTUL PROPUS PORNESTE DE LA CEL MAI DEZVOLTAT MODEL CU DOUA CENTRE DEFORMATE CONSTRUIT DE AUTORII ACESTEI PROPUNERI. SE URMARESTE STATICA SI DINAMICA PROCESELOR DE SINTEZA SI DEZINTEGRARE PRIN APLICAREA UNEI METODE MACROSCOPIC-MICROSCOPICA BINARA. MODELUL CU DOUA CENTRE DEFORMATE VA GENERA NIVELELE UNIPARTICULA PROTONICE SI NEUTRONICE NECESARE CALCULULUI CORECTIILOR DE PATURI SI IMPERECHERE. PARTEA MACROSCOPICA VA FI OBTINUTA PRIN MODEL PICATURA DE LICHID INCARCATA DE TIP YUKAWA+EXPONENTIALA. DINAMICA PROCESULUI VA FI OBTINUTA PRIN CALCULUL TENSORULUI DE INERTIE IN MODEL CRAKING BINAR, FOLOSIND PENTRU PRIMA DATA NIVELELE POTENTIALULUI DE DOUA CENTRE SI TEROIA BCS ADAPTATA PENTRU EFECTELE DE IMPERECHERE. PRIN MINIMIZAREA MULTIDIMENSIONALA A INTEGRALEI ACTIUNII SE VA OBTINE TRAIECTORIA OPTIMA DE FUZIUNE SI FISIUNE PENTRU TOATE PERECHILE TINTA-PRIECTIL POSIBILE IN SINTEZA UNUI NUCLEU SUPRAGREU. ALGORITMUL VA FI REPETAT PENTRU UN DOMENIU LARG DE NUMERE ATOMICE INTRE Z=108 SI 130. PERECHILE CU VALORI MAXIME ALE PENETRABILITATII WKB VOR FI SUGERATE EXPERIMENTATORILOR PENTRU A FI FOLOSITE IN REACTIILE DE SINTEZA.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Energia de deformare macroscopica pentru forme de fuziune (2007-02-15)
2. Scheme de nivele protonice si neutronice, variatia densitatii de sarcina in configuratia tinta-proiectil si energia totala de deformare pentru forme de fuziune (2008-10-31)
3. Tensor de inertie, minimizarea integralei actiunii, penetrabilitati si sectiuni eficace de fuziune (2009-12-15)
4. Potential microscopic de gatuire, integrala actiunii pentru fisiune si timpi de injumatatire pentru nuclee supragrele (2010-09-15)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.