Tue, 23 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Studiul modificarilor induse in zirconia, spinel si SiC prin implantare ionica si tratamente termice

Studiul modificarilor induse in zirconia, spinel si SiC prin implantare ionica si tratamente termice
www.nipne.ro/proiecte/pn2/5-proiecte.html


Acronim: CERNUCL
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: D71-103 / 14.09.2007
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Dr. Dan Pantelica
Parteneri: P1-Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei;P2-UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI-CMMPI
Data incepere / finalizare proiect: 2007-09-18 / 2010-08-17
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat: Gestionarea deseurilor nucleare apare ca una din cele mai dificile probleme cu care se vor confrunta statele industrializate in deceniile ce urmeaza. Una din optiunile posibile pentru eliminarea excesului de Pu care apare atit de la centralele nucleare cit si din decomisionarea armamentului nuclear este incinerarea in reactoare dedicate, moderate cu apa usoara. In acest scop a fost avansat conceptual de matrice inerta pentru incorporarea combustibilului.
Ceramicile cristaline, indeosebi ZrO2, MgAl2O4 si SiC sint materiale convenabile, intrucit au punct de topire ridicat, conductibilitate termica buna, nu prezinta transformari de faza la temperaturi inalte sint stabile fata de iradieri, sint rezistente la oxidari, au solubilitate scazuta in apa au o buna retentie a elementelor radiotoxice si au sectiuni mici in reactiile cu neutroni. Comportarea He produs prin desintegrarea alpfa a actinidelor si comportarea altor gaze nobile este un subiect important.
Proiectul isi propune studii complexe privind producerea si refacerea defectelor de iradiere in ceramici nucleare (zirconia, spinel si SiC). Se vor studia atit monocristale cit si straturi subtiri, produse prin tehnici avansate.
Pentru caracterizarea profilelor de defecte induse prin iradiere precum si a evolutiei acestora in urma tratamentelor termice se vor utiliza tehnici IBA (RBS, RBS/C, ERDA, NRA). Natura si evolutia defectelor de iradiere, aparitia transformarilor de faza induse de iradiere precum si modificarile induse de fascicole la suprafata materialelor studiate vor fi investigate si prin alte tehnici avansate (XRD, AFM, SEM, TEM,etc).

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Investigarea defectelor induse prin implantare de He in monocristale de spinel;prepararea si caracterizareade straturi subtiri de spinel.  (2007-12-20)
2. Investigarea comparativa a defectelor induse prin implantare de He si Ar in monocristale de spinel; prepararea si caracterizarea de straturi subtiri de zirconia.  (2008-10-01)
3. Studiul modificarilor induse prin implantare de gaze inerte (He,Ar) si tratamente termice in SiC; prepararea de straturi subtiri de SiC si caracterizarea lor. (2009-10-01)
4. Studiul modificarilor induse prin implantare de gaze inerte (He,Ar)si tratamente termice in monocristale de spinel; caracterizari prin tehnici IBA si alte tehnici avansate.  (2010-08-17)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.