Fri, 29 Mar 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Caracterizarea moleculara a mecanismelor de actiune a peptidelor antimicrobiene si predictia de novo a unor structuri moleculare cu potential antimicrobian sporit

Caracterizarea moleculara a mecanismelor de actiune a peptidelor antimicrobiene si predictia de novo a unor structuri moleculare cu potential antimicrobian sporit
www.nipne.ro/proiecte/pn2/50-proiecte.html


Acronim: ANTIMPEP
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 61-016 / 18.09.2007
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Mihai Radu
Parteneri: Universitatea din Bucuresti; Universitatea Al. I. Cuza, Iasi
Data incepere / finalizare proiect: 2007-09-18 / 2010-09-20
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat: Una din preocuparile majore ale cercetarilor in domeniul stiintelor vietii (sanatatii in particular) o reprezinta gasirea unor noi mijloace de a potenta apararea organismului contra agentilor patogeni. O cale foarte promitatoare este producerea unor medicamente bazate pe peptide antimicrobiene (anti-microbial peptides - AMPs). AMPs reprezinta o clasa de peptide mici (max 10 kDa) care au capacitatea de a distruge agenti patogeni de origine microbiana si virala. Mecanismele de actiune sunt cunoscute doar partial si pentru un numar mic de AMPs, iar in general se considera ca actiunea toxica a AMPs se bazeaza pe inducerea de catre aceste molecule in membrana externa a agentului patogen a unor pori aposi ce faciliteaza transferul nespecific al ionilor, ce conduce in final la lizarea celulei-tinta. In cadrul proiectului ne propunem o investigare multidisciplinara a mecanismelor de actiune a AMPs, obiectivele majore fiind: (1) selectia acelui tip de AMPs care produce o eficienta maxima antimicrobiana in conditiile unor efecte secundare minime, (2) analiza factorilor care influenteaza mecanismul de actiune al AMPs la nivelul membranei celulare si corelarea acestora cu eficienta AMPs si (3) predictia unor structuri noi de AMPs cu eficienta sporita. Activitatile proiectului se vor desfasura pe cateva directii: (a) studierea efectelor antimicrobiene, citotoxice (pe celule de provenienta umana si animala) si moleculare (studii electrofiziologice) ale unei clase de AMPs, cu selectia moleculelor cu eficienta maxima si citotoxicitate minima, (b) analiza interactiunii AMPs cu membranele lipidice model si naturale si gasirea acelor parametri fizico-chimici care pot influenta eficienta actiunii AMPs (c) modelarea moleculara a structurii AMPs selectate si predictia, pe baza modificarilor induse in structura primara a AMPs selectat, a unor noi structuri cu eficienta imbunatatita. Proiectul este propus de trei institutii cu expertiza in domeniu: IFIN-HH, Universitatea Bucuresti si Universitatea Al. I. Cuza. In cadrul proiectului se va folosi o varietate larga de tehnici: culturi celulare eucariote si procariote, metode de electrofiziologie, metode bazate pe fluorescenta si tehnici de modelare moleculara.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Optimizarea metodelor experimentale pentru evaluarea capacitatii antimicrobiene a AMPs si a efectelor secundare asupra celulelor eucariote (2007-12-15)
2. Efectele AMPs asupra celulelor si membranelor model: studii de citotoxicitate si electrofiziologie (2008-06-15)
3. Efectele AMPs asupra celulelor si membranelor model: studii de microbiologie si transport ionic transmembranar (partea I) (2009-01-01)
4. Efectele AMPs asupra celulelor si membranelor model: studii de microbiologie si transport ionic transmembranar (partea a-II-a) (2009-12-15)
5. Actiunea AMPs asupra celulelor de mammifer; efecte analgezice ale AMPs analizate pe culturi celulare in vitro (2010-06-30)
6. Optimizarea actiunii AMPs si propunerea de noi structuri pentru AMPs cu potenta farmacologica crescuta (2010-09-17)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.