Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » 177Lu Neurotensina RAdiofarmaceutic pentru Radioterapia Tintita a Cancerului.Interactii Agonist Antagonist de Neurotensina cu receptori peptidici implicate in evaluarea radiofarmacologoca si radioterapeutica.

177Lu Neurotensina RAdiofarmaceutic pentru Radioterapia Tintita a Cancerului.Interactii Agonist Antagonist de Neurotensina cu receptori peptidici implicate in evaluarea radiofarmacologoca si radioterapeutica.
www.nipne.ro/proiecte/pn2/55-proiecte.html


Acronim: NAGANT
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: D41-080 / 14.09.2007
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Diana Chiper
Parteneri: Institutul Oncologic Bucuresti Institutul National de Endocrinologie CI Parhon Bucuresti
Data incepere / finalizare proiect: 2007-09-15 / 2010-12-10
Valoarea proiectului: 1479388 RON
Rezumat: Proiectul NAGANT este un proiect dedicat cercetarilor experimentale si aplicative interdisciplinar (radiochimie, fizica nucleara, biologie si medicina nucleara) in scopul dezvoltarii de noi produse si metode in diagnoza, localizarea, monitorarea si radioterapia tintita a cancerului.
Proiectul este conceput modular , implicand:
A. Un modul experimental chimic/radiochimic, abordandu-se tehnici si metode noi de radiomarcare a moleculelor agonist si antagonist de Neurotensina (NT) cu radionuclidul terapeutic 177Lu.
B. Un modul biologic care include cercetari experimentale pe modele celulare si animale normale si purtatoare de tumori expresive in neuroreceptori de NT. (metode pentru evaluarea in vitro a NT radiomarcata privind legarea la receptori, gradul de internalizare/externalizare a 177Lu-NT in celule pozitiv expresate in receptori de neurotensina).
C. Un modul de cercetare aplicativa pe modele animale, care include studii de radioterapie tintita a receptorilor de neurotensina, in prezenta si absenta de antagonisti de neurotensina.
Pentru a raspunde scopului proiectului privind realizarea 177Lu-NT dedicat radioterapiei tintite a tumorilor supraexpresate in receptori de NT, bioconjugatii radiomarcati obtinuti in etapa de studii radiochimice, vor fi supusi cercetarilor biologice/radiofarmacologice, la nivel celular si molecular prin studii in vitro. privind:
• afinitatea biologica
• internalizarea si externalizarea la nivelul membranelor si celulelor tumorale supraexpresate in receptori de NT,
• citotoxicitate la nivel de celule normale si tumorale
• studii in vivo (modele animale purtatoare de tumori expresate inreceptori deNT) privind biodistributia, captarea la nivel de tumora, transport, eliminare,scintigrafie etc. Obiectivul principal al acestui proiect este de a dezvolta noi radiofarmaceutice opentru tratamentul cancerului si de a defini strategii optime in terapia aplicata.
Rezultatele vor fi concretizate in protocoale de tratament tintit al cancerului functie de metoda terapeutica dezvoltata (in terapie cu doza unica sau terapie in doze multiple), ce constituie o documentatie imperios necesara a testarilor preclinice pentru transferul si aplicarea ulterioara a radiofarmaceuticului realizat in cadrul acestui proiect in terapia tintita a cancerului depistat la subiecti umani.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Evaluarea caracteristicilor modelului radiochimic si biologic implicate in realizarea scopului propus (2007-12-15)
2. Agonist si Antagonist de neurotensina radiomarcati cu 177Lu. Realizare modele biologice pentru studii in vitro (2008-12-15)
3. Studii in vitro privind afinitatea biologica si radiofarmacologia agonistului si antagonistului de neurotensina radiomnarcate cu 177Lu (2009-09-15)
4. Studii in vivo privind afinitatea biologica si radiofarmacologia agonistului si antagonistului de neurotensina radiomnarcate cu 177Lu (2009-12-15)
5. Experimente de terapie tintita cu 177Lu-NT(a) sau 177Lu-NT(ant) (2010-12-10)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.