Sat, 02 Jul 2022RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » INVESTIGAREA SI IDENTIFICAREA PARTICULARITATILOR SISTEMULUI CONTABIL SPECIFIC ACTIVITATILOR DE CERCETARE DEZVOLTARE

INVESTIGAREA SI IDENTIFICAREA PARTICULARITATILOR SISTEMULUI CONTABIL SPECIFIC ACTIVITATILOR DE CERCETARE DEZVOLTARE
www.nipne.ro/proiecte/pn2/73-proiecte.html


Acronim: PASICO
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 91-034 / 18.09.2007
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Alexandra Olteanu
Parteneri: INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU FIZICA MATERIALELOR ; INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU TEXTILE SI PIELARIE
Data incepere / finalizare proiect: 0000-00-00 / 0000-00-00
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat: Contabilitatea, ca stiinta, a aparut ca o necesitate practica odata cu inceputul activitatii economice si s-a dezvoltat si perfectionat odata cu aceasta, creindu-se procedee, forme si mijloace contabile noi. Contabilitatea este principalul instrument de cunoastere, gestiune si control al patrimoniului si rezultatelor obtinute. Scopul contabilitatii este asigurarea eficientei activitatii din punct de vedere economic, cu implicatii si asupra activitatilor conexe.
Avind in vedere importanta acordata cercetarii la nivel european si national, este o conditie esentiala punerea la punct si folosirea in acest domeniu a unui sistem contabil care sa atinga obiective complexe, nu numai de natura celor generale, ci si particularitatile sistemului public de cercetare. Desi in ultimii ani s-a acordat o importanta deosebita domeniului de cercetare, ca stiinta in sine, aceasta reflectindu-se inclusiv in nivelul fondurilor alocate domeniului, evolutia sistemului contabil a fost sub neecesitatile impuse de sistemul de finantare. In acest sens ultimii ani au evidentiat disfunctionalitati ale sistemului contabil in cercetare, atit din punct de vedere al modului de finantare cit si a raportarilor nerelevante pentru sistem. Proiectul incearca o abordare si o introspectiva in profunzimea sistemului contabil in sensul detectarii deficientelor, a cauzelor acestora, analizei ansamblului sub toate aspectele relevante si a identificarii posibilitatilor de optimizare si eficientizare a instrumentului contabil la nivelul activitatilor de cercetare. Apare ca necesitate generarea unui sistem unitar de raportare contabila la nivelul unitatilor de cercetare dezvoltare care sa permita utilizarea coerenta si eficienta a fondurilor publice si prevenirea situatiilor de utilizare nejudicioasa a fondurilor in contextul degrevarii sistemului de mecanismele care afecteaza eficienta sistemului. In acest sens proiectul are in vedere pe de o parte raportarea sistemului contabil din cercetare cu celelalte sisteme contabile care au rezultate vizibile atit din punct de vedere stiintific cit si economic si pe de alta parte identificarea de instrumente care sa vina in ajutorul optimizarii acestor activitati.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Investigarea sistemului contabil actual (participa toti partenerii) (2007-12-21)
2. Corelarea sistemului european de inregistrari contabile specific sistemului de cercetare cu sistemul romanesc (participa toti partenerii (2008-11-21)
3. Identificarea particularitatilor sistemului contabil specific activitatilor de cercetare dezvoltare si crearea unui set de indicatori specifici sistemului (participa toti partenerii) (2010-06-30)
4. Diseminarea rezultatelor obtinute (participa conducatorul de proiect) (2010-07-30)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2022 IFIN-HH. All rights reserved.