Fri, 26 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Experimentul ATLAS la LHC:inceputul achizitiei de date

Experimentul ATLAS la LHC:inceputul achizitiei de date
www.nipne.ro/proiecte/pn2/81-proiecte.html
Site extins: http://www.nipne.ro/dpp/Collab/ATLAS/15EU-ATLAS-web/15EU-ATLAS/index.htm

Acronim: ATLAS
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 15 EU / 06.04.2009
Program: Capacitati
Director proiect: Sanda Dita
Parteneri: 1. Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare, INCDTIM-Cluj-Napoca 2. Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB)
Data incepere / finalizare proiect: 2009-04-06 / 0000-00-00
Valoarea proiectului: 1219900 RON
Rezumat: Experimentul ATLAS isi propune sa exploateze la maximum potentialul de noi descoperiri al acceleratorului LHC. Obiectivele principale ale programului stiintific al colaborarii ATLAS contin in principal masuratori de mare precizie ale parametrilor Modelului Standard (SM) si cautarea de fenomene noi. De asemenea, ciocnirile nucleu-nucleu vor oferi o oportunitate unica de a studia proprietatile materiei in conditii extreme de densitate de energie si posibila tranzitie catre starea de plasma cuarc-gluonica.
Descoperirea bozonului Higgs, prezis de modelul SM, pentru a explica ruperea simetriei electroslabe, a fost folosit ca un proces de referinta in stabilirea perfomantelor detectorului. Experimentul ATLAS va cauta bozonul Higgs, prezis de SM, in intregul interval de masa, pana la 1 TeV, luand in consideratie diferite mecanisme de producere si dezintegrare. Cautarea bozonilor Higgs, prezisi de Modelul Standard Minimal Supersimetric, in intregul spatiu al parametrilor, este printre obiectivele majore ale experimentului ATLAS.
Cautarea de noi particule, superparteneri ai particulelor cunoscute, este un alt obiectiv important al experimentului ATLAS. Supersimetria este un concept teoretic de importanta deosebita caci este singurul mecanism cunoscut care incorporeaza gravitatia in teoria cuantica a particulelor si postuleaza existenta unui numar mare de particule, superparteneri ai particulelor cunoscute. Astfel exista previziuni despre superpartenerii bozonici ai fermionilor – scuarci si sleptoni - si superpartenerii fermionici ai bozonilor – gluino si gaugino.
ATLAS va cauta de asemenea noi cuarci si familii de noi leptoni precum si noi bozoni gauge cu mase mai mari decat cea a bozonilor W si Z. Energia inalta, atinsa la LHC, va permite cautarea de semnale caracteristice privind existenta unei posibile structuri a cuarcilor.
Noi modele propun existenta unor dimensiuni suplimentare. Se va cauta atat emisia de gravitoni care scapa in aceste extradimensiuni, generand energii transversale lipsa mari, cat si excitatiile Kaluza Klein care se manifesta ca rezonante de tipul bozonilor Z, separate in masa prin intervale de aproximativ 1 TeV. LHC-ul fiind o fabrica de producere a cuarcului top, vor fi produse 8 milioane de perechi top-antitop pe an, chiar in conditii de luminozitate joasa. Exista astfel posibilitatea de a efectua studii sistematice ale proprietatilor cuarcului top precum si efectuarea unei comparatii a previziunilor SM cu masuratori de mare precizie implicand cuarcul top. Rata inalta de producere de particule B la LHC ofera conditii foarte bune pentru studii privind violarea simetriei CP si permite studii complexe ale fizicii mezonilor B. Programul stiintific propus impune cerinte stricte asupra performantelor detectorului ATLAS, cerinte care au stat la baza proiectarii detectorului ATLAS.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Studii fenomenologice privind previziuni precise ale Modelului Standard si extensiile sale  (2009-06-30)
2. Monitorizarea functionalitatii calorimetrului Tilecal_ATLAS in perioada Martie- Septembrie 2009 (2009-09-30)
3. Monitorizarea functionalitatii calorimetrului Tilecal_ATLAS in perioada Septembrie-Decembrie 2009 (2009-12-10)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.