Tue, 23 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Dezvoltarea unui activator de neutroni pilotat de ciclotron pentru productia de radiofarmaceutice; studiu de caz al affibody marcat cu Holmium-166 pentru diagnosticare si terapeutica tintita

Dezvoltarea unui activator de neutroni pilotat de ciclotron pentru productia de radiofarmaceutice; studiu de caz al affibody marcat cu Holmium-166 pentru diagnosticare si terapeutica tintita
www.nipne.ro/proiecte/pn3/20-proiecte.html


Acronim: NARAD
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 548 PED / 2020-11-02
Program:
Director proiect: Liviu Stefan Craciun
Parteneri: Institutul de Biochimie (IBAR)
Data incepere / finalizare proiect: 2020-11-02 / 2022-04-20
Valoarea proiectului: 600000 RON
Rezumat: Cercetarile privind radiofarmaceuticele pentru diagnosticul si tratamentul cancerului au luat amploare in ultimii ani. Deoarece majoritatea radionuclizilor sunt bogati in neutroni si se dezintegreaza prin emisiile Beta-, acestia sunt produsi de reactor, prin captura neutronilor termici. Din pacate, principalele reactoare implicate in oferta globala sunt foarte vechi si se asteapta stoparea lor. Mai mult, se produc deseuri nucleare, de aceea sunt necesare rute alternative de productie. Scopul propunerii NARAD (Neutron Activator for Radiopharmaceuticals) este de a dovedi fezabilitatea obtinerii radiofarmaceuticelor pentru diagnosticul si terapia tintita, utilizand un activator de neutroni pilotat de un accelerator compact. Principiul activatorului se bazeaza pe Adiabatic Resonance Crossing, o tehnica folosita pentru a imbunatati captura neutronilor. In cadrul propunerii noastre vom realiza un model experimental care implica un ciclotron PET TR19 (protoni 14-19 MeV). Am ales sa activam Holmium-166 un radionuclid interesant in aplicatiile medicale datorita proprietatilor sale: radiatii beta cu energie mare, parcurs lung in tesuturi, timp de injumatatire 26,8 ore, dezintegrarea la un izotop stabil si raze gamma utile pentru imagistica. O componenta majora in cadrul proiectului este utilizarea unor molecule mici (6 kDa), de tip anticorp monoclonal, numite Affibodies obtinute prin randomizarea domeniului de legare a proteinei stafilococice A. Comparativ cu anticorpii monoclonali, absorbtia lor biologica este rapida, ceea ce le face candidati excelenti pentru livrarea tintita de medicamente cu radionuclizi in celule. Ca model, va fi utilizat un antigen de legare la antigenul cancerului de san (HER2). Proiectul este structurat in trei pachete de lucru denumite:
(1) Proiect de Activator cu neutroni in linie cu ciclotronul TR19 (2) Affibody si (3) Radiochimia

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Conceptul unui activator cu neutroni pilotat de ciclotron (2020-12-31)
2. Proiectarea unui activator cu neutroni pilotat de ciclotronul TR19 pentru productie de radiofarmaceutice (2021-12-31)
3. Testarea AN. Studiu de caz al anticorpilor marcati cu Ho-166 pentru diagnostic si terapie tintita (2022-10-31)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.