Tue, 23 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Un simulator multivariat cu actualizare bayesiana bazat pe fotoni gamma corelati cuantic

Un simulator multivariat cu actualizare bayesiana bazat pe fotoni gamma corelati cuantic
www.nipne.ro/proiecte/pn3/23-proiecte.html


Acronim: BAYESIMULATRON
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 426PED / 2020-11-27
Program:
Director proiect: Rares Suvaila
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2020-11-27 / 2022-11-25
Valoarea proiectului: 600000 RON
Rezumat: In contextul celei de-a doua revolutii cuantice, acest proiect este menit sa raspunda nevoii de extindere a domeniului tehnologiilor cuantice catre fotonii de mare energie. Proiectul foloseste resurse precum corelatiile cuantice si entanglementul, care sunt obtinute in mod ideal la fotonii rezultati din anihilare. Instrumentele uzuale aferente experimentelor cuantice (energie joasa) nu sunt intrebuintabile, in consecinta trebuie sa folosim efecte tipice domeniului keV-MeV, precum imprastierea Compton, pentru a manipula fotonii gamma. Instrumentul pe care il propunem este versatil, cea mai interesanta aplicatie fiind folosirea ca un simulator ce permite corelarea de evenimente si coincidente ce se supun statisticii clasice cu evenimente ce scaleaza intr-o maniera cuantica. Principiul actualizarii se bazeaza pe analiza Bayesiana. Calculele teoretice si simularile Monte Carlo joaca un rol foarte important in proiectul nostru, pentru eficacitatile experimentale, distributii si protectie radiologica. Totusi, proiectul este unul experimental, menit sa demonstreze o unealta gamma cuantica in laborator, cu utilitatea si aplicatiie ei, impreuna cu mitigarea riscurilor aferente radiatiei ionizante. Se preconizeaza ca acest instrument cuantic, de miniaturizat in viitor, va folosi in varii domenii, precum comunicarea, securitatea, spatiul, industria, medicina, sau aplicatiile de tip militar. Ideea este sustinuta de o echipa de experti valorosi in domeniu, de o infrastructura moderna recunoscuta international, de instrumente si elemente cheie validate si de propriile rezultate preliminare.

Obiective: Scopul proiectului este designul, construirea si demonstrarea utilitatii unui dispozitiv pentru manipularea fotonilor gamma corelati cuantic pentru comunicare, potentiale simulari si imagistica. Transferul de informatie prin fotoni gamma este elementul esential in toate aceste aplicatii. Radiatia gamma fiind penetranta, proiectul poate deschide drumul catre comunicarea prin medii inaccesibile pentru fotonii de energie joasa. Totusi, proiectul implicand radiatie ionizanta, radioprotectia aferenta unui astfel de setup este de asemenea parte din obiectiv, deoarece aplicatiile necesita respectarea normelor si sigurantei pe durata experimentelor si dupa finalizarea lor.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Design si optimizari partea 1 (2020-12-31)
2. Design si optimizari partea 2 (2021-06-30)
3. Experiment si achizitia de date (2021-12-31)
4. Analiza datelor si diseminarea rezultatelor (2022-11-25)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.