Mon, 26 Feb 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Masuratori precise ale sectiunii transversale de interactie prin dezvoltarea de noi metode de caracterizare a fasciculului de raze γ la ELI-NP

Masuratori precise ale sectiunii transversale de interactie prin dezvoltarea de noi metode de caracterizare a fasciculului de raze γ la ELI-NP
www.nipne.ro/proiecte/pn3/32-proiecte.html


Acronim: ELI_GAMMA_ACCURATE
Autoritatea contractanta: Institutul de Fizica Atomica (IFA)
Numar / Data contract: ELI-06 / 2020-10-01
Program: PN-III-P5/Subprogramul 5.1
Director proiect: Dr. Catalin Matei
Parteneri: Universitatea Politehnica din Bucuresti
Data incepere / finalizare proiect: 2020-10-01 / 2023-09-30
Valoarea proiectului: 702166 RON
Rezumat: Acest proiect isi propune sa extinda si sa imbunatateasca metodele de caracterizare a fasciculelor de raze gama descrise in TDR-ul "Gamma beam delivery and diagnostics at ELI-NP" (GSD / 1.2, GSD / 1.3). In cadrul acestui proiect, propunem sa dezvoltam noi tehnici ce urmeaza a fi utilizate alaturi de instrumentele prezentate in TDR pentru a realiza masuratori in timp real a energiei si intensitatii fasciculului de raze gama. Acest proiect isi propune, de asemenea, dezvoltarea de noi detectori pentru caracterizarea fasciculelor cu raze gama in colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucuresti. Proiectul ELI_GAMMA_ACCURATE combina expertiza departamentului de Stiinta Polimerilor din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, in tehnici noi de polimerizare, cu expertiza in fizica nucleara disponibila la ELI-NP pentru a oferi noi oportunitati de dezvoltare a detectorilor pentru caracterizarea razelor gama. Mai mult, echipamentele ELI-NP si ale departamentului de Stiinta Polimerilor din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti vor fi utilizate pentru toate testele necesare pentru pregatirea si testarea fazelor acestui proiect.
Unul dintre obiectivele secundare ale acestui proiect este masurarea de sectiuni eficace de interactie pentru reactii fotonucleare de tipul (γ, p) si (γ, α) cu implicatii in astrofizica nucleara (GDE / 1.4, GDE / 1.6). TDR-ul ELI-NP "Charge Particle Detection at ELI-NP" evidentiaza mai multe reactii (γ, p) si (γ, α) cu implicatii intr-o gama larga de scenarii astrofizice, de la nucleosinteza Big Bang, la arderea exploziva intalnita in etapele finale din existenta unei stele masive, la nucleosinteza elementelor prin procese de tip p.

Obiective:
 • Dezvoltarea de detectori pentru caracterizarea fasciculelor cu raze gama. In cadrul acestui proiect vor fi sintetizati scintilatori plastici, pe baza de polistiren si polistiren-deuterat, ce vor fi utilizati pentru dezolvoltarea de metode noi de masurare a intensitatii fasciculului de raze gama. Prototipul va fi testat cu diferite tipuri de surse: gama monoenergetice, neutroni, si fascicule gama cvasi-monoenergetice LCS.
 • Elaborarea de algoritmi dedicati caracterizarii online a energiei si intensitatii fasciculului de raze gama. Algoritmi pe baza de retele neuronale artificiale vor fi utilizati in vederea caracterizarii si clasificarii histogramamelor si a semnalelor de tip waveform ale detectorului.
 • Formarea si instruirea studentilor si a cercetatorilor post-doctorali in vederea operarii echipamentelor de caracterizare ale fasiculelor gama generate de sistemul VEGA.


 • ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE

  REZULTATE
  ARTICOLE PUBLICATE
  ECHIPA DE CERCETARE


  Inapoi la Lista de proiecte
  English version of the project EN   
   
  Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
  Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
  2024 IFIN-HH. All rights reserved.