Mon, 26 Feb 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Educatie si formare profesionala in domeniul conservarii patrimoniului cultural prin iradiere Gamma

Educatie si formare profesionala in domeniul conservarii patrimoniului cultural prin iradiere Gamma
www.nipne.ro/proiecte/pn3/46-proiecte.html


Acronim: ETCOG
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: C3-05 / 2013-05-01
Program: Capacitati - modul III
Director proiect: Ioana STANCULESCU (Ro); Quoc Khoi TRAN (Fr)
Parteneri: Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, Departamentul de Iradieri Tehnologice IRASM - CEA Grenoble, DRT/ LITEN/Laboratoire ARC-Nucleart
Data incepere / finalizare proiect: 2013-05-01 / 2016-04-30
Valoarea proiectului: 900000 RON
Rezumat: Artefactele de patrimoniu cultural din materiale organice: textile, lemn, hartie, piele, etc sunt usor atacate de agenti biologici precum insecte, ciuperci, drojdii, mucegaiuri, bacterii care se dezvolta pe/se hranesc cu acestea. Biodegradarea este un proces natural in care activitatea metabolica legata de cresterea organismelor vii mentine echilibrul in ciclurile de transformare a materiei. Agentii biologici afecteaza obiectele de patrimoniu cultural si cauzeaza modificari de culoare, modificari ale aspectului, pierderea rezistentei, distrugerea partiala sau totala a materialului datorita modificarilor chimice (modificare stare de oxidare, grad de polimerizare, structura moleculara). Efectul fungicid si bactericid al radiatiilor ionizante este indubitabil. Sterilizarea cu radiatii este in prezent una din putinele metode existente de sterilizare industriale utilizate in domeniul fabricarii dispozitivelor medicale si produselor farmaceutice, cu o cota de piata de peste 50% pentru dispozitivele medicale sterile de folosinta unica. Eficacitatea si eficienta metodei o recomanda pentru igienizarea obiectelor de patrimoniu, dar aplicarea sa este restransa ca urmare a efectelor de degradare a polimerilor naturali din constitutia artefactelor culturale (degradate deja de imbatranirea naturala sau fizico-chimica sau de factori biologici). Dupa tratarea cu radiatii, ambele efecte, biocid asupra incarcaturii microbiene a obiectelor si de degradare (sciziune lant, etc) depind de doza absorbita. Dozele mari de radiatii vor scadea exponential incarcatura biologica iar dozele mici vor produce o degradarea mai redusa a materialelor iradiate. Utilizarea rasinilor pentru a imbunatati proprietatile materialului iradiat este o alta aplicatie foarte interesanta a proceselor de iradiere gamma pentru conservarea patrimoniului cultural. Metoda s-a demonstrat a fi foarte utila pentru pastrarea artefactelor extrem de degradate din lemn atunci cand consolidarea clasica nu a fost suficienta, sau pentru a conserva functia, sau in tratarea lemnului arheologic imbibat cu apa si asociat cu metale, care ar putea prezinta un risc semnificativ de coroziune la utilizarea tehnicilor conventionale de conservare. Prezenta propunere de proiect intentioneaza sa extinda rezultatele obtinute in proiectele anterioare privind tratamentul cu radiatii la lemn policrom si hartie, piele si textile prin utilizarea tehnicilor avansate de caracterizare fizico chimica, organizarea de cursuri de formare, schimburi de experienta si transfer de cunostinte/tehnologie.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.