Mon, 26 Feb 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » O noua paradigma in sinteza ghidurilor de unda cu aplicatii in nanotehnologie

O noua paradigma in sinteza ghidurilor de unda cu aplicatii in nanotehnologie
www.nipne.ro/proiecte/pn3/50-proiecte.html


Acronim: NanoTracks
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: PCE 50 / 2021-02-05
Program: P4 - Cercetare fundamentala si de frontiera
Cod proiect: PN-III-P4-ID-PCE-2020-1379

Director proiect: Gihan Velisa
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2021-01-04 / 2023-12-13
Valoarea proiectului: 1198032 RON
Rezumat: Rezultatele experimentale au aratat ca iradierea cu ioni grei cu energie mare (SHI), ce isi pierd din energie prin ciocniri inelastice cu atomii tintei (Se), poate duce la sinteza de nano-canale in diferite materiale. Indicele de refractie al acestor nano-canale variaza semnificativ de cele din matrice si prin urmare pot fi folosite ca un instrument pentru a construi ghiduri de unda. in contrast cu metodele clasice (depuneri de straturi subtiri), aceasta metoda ofera o mai mare flexibilitate in controlul proprietatile nano-canalelor si prin urmare asupra ghiduriilor de unda. in ciuda acestor beneficii, sinteza de ghiduri de unda folosind SHI este inaccesibila pentru multe laboratoare de cercetare si industrie, deoarece producerea de SHI necesita un accelerator de particule de inalta energie, al carui cost de achizitie si de exploatare este foarte ridicat. O alternativa mai ieftina ar fi sa profitam de sinergia dintre Se a ionilor de energie medie si defectele preexistente in materiale care de asemenea pot duce la formarea de nano-canale. Deoarece la acest moment, cunoasterea stiintifica a acestui proces de sinergie este mediocra, primul obiectiv al acestui proiect de cercetare este de a avansa cunoasterea stiintifica a acestui domeniu. Al 2-lea obiectiv este de a oferi o alternativa viabila in producerea de ghiduri de unda cu un pret de cost mic, derminand relatia dintre conditiile de iradiere si profilul de adancime al indicelui de refractie in ghidurile de unda.

Obiective: Primul obiectiv al acestui proiect de cercetare este de a studia procesele de interactie ce au loc intre defectele preexistente in KTaO3 (create in urma iradierii cu ioni grei)

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Investigarea procesele de interactie ce au loc intre defectele preexistente in KTaO3 (create in urma iradierii cu ioni grei) si pierderea de energie electronica (Se) a ionilor de energie medie (Partea I) (2021-12-31) REZULTATE / REZUMAT
2. Investigarea procesele de interactie ce au loc intre defectele preexistente in KTaO3 (create in urma iradierii cu ioni grei) si pierderea de energie electronica (Se) a ionilor de energie medie (Partea II) (2022-12-30) REZULTATE / REZUMAT
3. Determinarea proprietatilor optice ale ghidurile de unda optice create in KTaO3 (2023-12-31) REZULTATE / REZUMAT

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.