Sat, 20 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Stele compacte fierbinti cu grade de libertate exotice: proprietati, stabilitate, evolutie termica

Stele compacte fierbinti cu grade de libertate exotice: proprietati, stabilitate, evolutie termica
www.nipne.ro/proiecte/pn3/52-proiecte.html


Acronim: HOTSTARS
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: PCE 79 / 09.02.2021
Program:
Director proiect: Adriana Raduta
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2021-01-04 / 2023-12-31
Valoarea proiectului: 1196651 RON
Rezumat: Ne propunem sa construim, in cadrul teoriei covariante a functionalei densitatii, mai multe ecuatii de stare (EoS) relevante pentru studiul stelelor neutronice (SN) fierbinti.
Particulele pe care le vom lua in considerare pentru compozitia materiei barionice sint nucleonii, hiperonii si rezonantele Delta(1232). Pentru a tine cont de incertitudinile ce afecteza in prezent canalele isoscalar si isovectorial ale componentei nucleonice vom considera potentiale efective ai caror parametri esantioneaza domeniile permise de constringerile experimentale. Interactiile hiperon-nucleon vor fi determinate pe baza datelor spectroscopice ale hipernucleelor.
Proprietatile (masa maxima, raza, moment de inertie, deformabilitate si energie de legatura) SN vor fi studiate pentru o gama larga de conditii termodinamice si frecvente de rotatie cuprinse intre zero si frecventa Kepler.
Pentru fiecare EoS, vom studia stabilitatea fata de colapsul intr-o gaura neagra. Vom considera deopotriva SN izolate si SN acretante. Vom verifica in ce masura relatiile universale, i.e. independente de EoS, propuse pentru stele reci cu rotatie rapida sint valabile si in cazul stelelor fierbinti. Considerind modele avansate de atmosfera stratificata si superfluiditate in diverse canale vom testa in ce masura se poate determina compozitia miezului unor SN pe baza evolutiei termice. Vom considera date referitoare la SN izolate si tranzienti de raze X. Vom tine cont de efecte de rotatie sau surse suplimentare de caldura.

Obiective: Construirea citorva Ecuatii de Stare (EdS) de temperatura finita ale materiei stelare pe domenii de densitate barionica, temperatura si raport protonic relevante pentru fizica stelelor compacte; proprietati ale obiectelor compacte fierbinti statice, in rotatie lenta si rapida; corelatii dintre observabile ce caracterizeaza configuratii statice si in rotatie rapida; investigarea rolului jucat de parametrii materiei nucleare normale in determinarea stabilitatii; influenta gradelor de libertate exotice (hiperoni si rezonante Delta); legi universale de scalare; posibile aplicatii; evolutie termica a stelelor neutronice; rafinarea modelelor existente; constringeri asupra EdS

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Ecuatii de stare cu grade de libertate exotice (2021-12-31)
2. Stele compacte fierbinti (2022-12-31)
3. Evolutie termica a stelelor neutronice (2023-12-31)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.