Direcții de acțiune viitoare pentru criminalistica nucleară în IFIN-HH
Prin activitatea ce va fi desfășurată în Laboratorul NFL-Ro IFIN-HH își propune:

A. Creșterea numărului de dosare de deschise țn cazurile depistării materialelor radioactive în afara controlului autorizat, conform Legii 111/1996 privind desfășurarea în siguranță a activităților nucleare, Legii 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului și a Art.345 din Codul Penal care incriminează nerespectarea regimului juridic al materialelor nucleare și radioactive (altele decât activitățile pentru care este necesară autorizarea conform Legii 111/1996).

B. Prevenirea evenimentelor de securitate nucleare și a urgențelor radiologice

C. Creșterea nivelului de conștientizare a importantei criminalizării faptelor ilegale care implica materiale nucleare sau alte materiale radioactive la nivel național.

D. Stabilirea și îmbunătățirea canalelor regionale și internaționale privind schimbul de informații, atât de natura tehnică în domeniul criminalisticii nucleare, cât și informații legate de investigații.

Criminalistica Nucleară este un domeniu sustenabil atât din perspectiva tehnicilor si a metodelor, cât și din cea a resurselor umane. Principalele surse de finanțare pentru acest domeniu îl reprezintă următoarele categorii:
• Proiecte de cercetare-dezvoltare (ex. IAEA CRP, proiect bilateral cu US DOE, etc.)
• Venituri pentru servicii de analiza a radioactivității in diverse probe (mijloace materiale de proba, probe de mediu, probe de garanții nucleare, etc.)
• Training național si internațional (ex. IAEA Residential Assignment, IAEA fellowships, cursuri pentru autoritățile naționale, etc.)Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro