CONSTITUIREA PRIMULUI LABORATOR DE CRIMINALISTICA NUCLEARA IN ROMANIA

Prezentare:

Criminalistica nucleara este o stiinta noua cu caracter multidisciplinar care se ocupa cu investigarea materialelor nucleare, determinandu-le caracteristicile fizico-chimice pe baza unor tehnologii avansate din fizica nucleara, chimie si stiinta materialelor, folosind echipamente dedicate.Metodologia de criminalistica nucleara si tehnicile de analiza asociate au fost definite in reglementarile IAEA si in recomandarile ITWG.

Prin acest proiect, IFIN-HH isi propune constituirea primului laborator de criminalistica nucleara din Romania. Pentru dotarea laboratorului conform standardelor internationale este nevoie de achizitionarea de echipamente complexe, de ultima generatie, ce vor fi folosite pentru caracterizarea fizico-chimica a probelor de interes.

La finalizarea proiectului, laboratorul va avea capacitatile tehnice necesare unei caracterizari complete a unui material nuclear de origine necunoscuta pentru a deduce provenienta acestuia, data producerii, procesele tehnologice folosite si alte informatii care sunt necesare autoritatilor statului pentru combaterea eficienta a traficului ilegal de materiale radioactive.

Proiectul este in concordanta cu Strategia UE "Europe 2020", Strategia Europeana de combatere a proliferarii armelor de distrugere in masa, Strategia europena de lupta impotriva terorismului, Politica Externa si de Securitate Europeana Comuna, Politica Europeana de Securitate, Strategia Nationala CDI 2014-2020, Strategia Nationala de dezvoltare a domeniului nuclear in Romania si Planul National Nuclear, politica si ghidurile IAEA, GICNT, ITWG, etc.

Prin utilizarea metodelor și tehnicilor de analiză care permit, printre altele, identificare originii și a istoriei materialelor, a posibilelor rute, scopuri și mijloace de contrabanda, precum și stabilirea legăturilor dintre diverse persoane, materiale și locații care sunt implicate în anchetele judiciare, Criminalistica Nucleară joacă un rol esențial în contextul investigațiilor penale privind acțiunile ilegale cu materiale nucleare sau alte surse radioactive.

Expertizele oferite de către specialiștii din domeniul criminalisticii nucleare sprijină identificarea materialelor găsite în afara controlului autorizat și, prin urmare, pot oferi o indicație a încălcării legii sau aspectelor de securitate nucleară (inclusiv informații despre vulnerabilități in protecția fizică a instalațiilor care dețin astfel de materiale). În funcție de cadrul legal al țării și prevederile care stau la baza sistemului judiciar național, criminalistica nucleară poate ajuta, de asemenea, la determinarea încadrării juridice a faptelor, atunci când trebuie făcută o distincție cu privire la gravitatea infracțiunii săvârșite, pe baza materialelor implicate sau a potențialei utilizării a acestora.

În același timp, prin stabilirea provenienței materialelor nucleare sau a altor surse radioactive, investigațiile de criminalistica nucleară pot oferi și o indicație timpurie a unor posibile grupuri de crimă organizată ce își pot desfășura activitatea fie pe plan local, național sau chiar internațional. Prin oferirea de astfel de informații, experții din domeniul criminalisticii nucleare pot ajuta organele de anchetă în ceea ce privește direcționarea cercetării penale către o sursă potențială de dovezi sau către cooperarea cu instituții judiciare partenere. De asemenea, domeniul criminalisticii nucleare pune la dispoziția capabilități și metode sigure pentru a asigura un proces de colectare și manipulare corectă a probelor la locul săvârșirii infracțiunii.

Prin toate aceste mijloace, și nu numai, Criminalistica Nucleară poate ajuta organele de urmărire penală în demersurile acestora de găsire a adevărului legat de un incident specific, răspunzând astfel la întrebări precum Ce?, Unde?, Cum?, Când? și De ce? a avut loc o activitate ilicită și, eventual, cine a fost implicat.

Laboratorul NFL-Ro se va axa pe eficiența în sprijinirea autorităților judiciare în cadrul anchetelor penale, pe sustenabilitatea laboratorului și a resursei umane, având o abordare cât mai justă a raportului cost-eficiență în ceea ce privește serviciile analitice oferite.Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro