Simpozionul National de ARHEOMETRIE 2012 22-23 martie 2012

Societatea Romana de Arheometrie, in cooperare cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si Muzeul National de Istorie a Romaniei organizeaza in zilele de 22 si 23 martie 2012 al Cincilea Simpozion National de Arheometrie (ARHEOMET 5), urmat de prima Adunare Generala a Societatii.

Manifestarea debuteaza joi, 22 martie a.c., orele 9.30, in Sala Mihai Viteazul, fiind programate trei sesiuni plenare, sase sesiuni pe sectiuni si o sesiune de postere. Vor participa specialisti din Timisoara, Resita, Alba Iulia, Sibiu, Cluj-Napoca, Iasi, Targoviste si Bucuresti. Vor fi prezentate lucrari de numismatica, arheometalurgie, geofizica, cartografie, arheozoologie, antropometrie, paleodieta, arheoastronomie, restaurare, expertize pe materiale litice, materiale dure animale, alte materiale organice, anorganice sau compozite, ceramica, sticla, datari radiocarbon, si vor fi prezentate evolutii recente ale progreselor aplicatiilor informatice in cercetarea arheologica si arheometrica.

Incepand de vineri, 23 martie a.c., ora 12.30, va avea loc, in aceeasi sala, Prima Adunare Generala a Societatii Romane de Arheometrie. Societatea s-a infiintat, formal, in 2011, la initiativa dr. Bogdan Constantinescu (IFIN-HH), insa colaborarea dintre istoricii Muzeului National si fizicienii de la IFIN-HH este mult mai veche, functionand, multi ani, pe baza de voluntariat, avand ca zona predilecta arheometalurgia. Incepand cu 2005 aceasta colaborare s-a oficializat, in cadrul unor proiecte finantate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, mai cunoscute sub acronimele ARHEOMET (2005-2008) si ROMARCHAEOMET (2007-2010), continuand in zilele noastre cu proiectul "Aurul si argintul dacic" (2011-2014). In acelasi spirit al cooperarii intre arheologi si oamenii de stiinta de diverse specialitati, intre 2007 si 2010 s-a desfasurat proiectul de cercetare ROMANIT, initiat si condus de MNIR, la care s-au asociat prestigioase colective de analiticieni de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara si Institutul National pentru Stiinte Biologice, sau geologi de la Muzeul National al Geologiei si Universitatea Bucuresti.

Arheometria se ocupa, asa cum numele arata, de "masuratori" asupra unor obiecte vechi, apeland specialisti din toate domeniile care presupun orice fel de masuratoare, lista de mai sus fiind doar una partiala; daca diversitatea tehnologica este uluitoare, scopul este mult mai bine definit: studii stiintifice asociate cercetarii arheologice, numismatice, muzeografice, inclusiv investigarea, conservarea si restaurarea obiectelor sau a monumentelor istorice. Societatea Romana de Arheometrie s-a creat pentru a genera un mediu propice cercetarilor interdisciplinare, in care oamenii de stiinta si preocuparile lor sa devina mai cunoscute si in care posibilitatile de cooperare sa devina mai evidente. Sunt invitati sa participe, deci, toti cei care cred ca ar putea avea un interes in dezvoltarea cercetarilor interdisciplinare.