15 Noiembrie 2021

125 de ani de la nașterea
Academicianului
Horia Hulubei

Începuturile cercetării de fizică nucleară în România:

Celebrarea a 65 de ani de existență a
Institutului de Fizică Atomică.

Evenimente programate:

Sesiune comemorativă
Conferința Națională de Fizică
"Ziua Cercetătorului" la Institutul Francez

Organizatori:
Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei"
Consiliul Institutului de Fizică Atomică
Fundația "Horia Hulubei"

Academicianul
Horia Hulubei

Horia Hulubei (15 noiembrie 1896 - 22 noiembrie 1972), unul dintre cei mai mari fizicieni români, este binecunoscut pentru cercetările sale de spectroscopie atomică în raze X, de identificare a unor noi elemente, de fizica neutronilor, de fizică nucleară, de spectroscopie Raman. Dar Hulubei a fost nu numai fizician, ci și erou al războiului de reîntregire, pilot militar, senator, diplomat, rector în vremuri tulburi, inițiator și îndrumător al cercetării instituționale de fizică în țara noastră. Eminența sa științifică a fost dublată de remarcabile calități umane: căldură sufletească, disponibilitate, inteligență pătrunzătoare, onestitate, altruism, hărnicie.

Prin realizările sale științifice, Horia Hulubei este un mare savant. Prin crearea unui sistem național de institute de cercetare, competitiv la nivel mondial, a unei școli de fizică modernă , a unui atmosfere științifice armonioase și stimulative, Horia Hulubei este unul dintre marii ctitori de cultură ai României.

 

O viață închinată
științei

"Una dintre satisfacțiile mele cele mai mari este ca, prin înființarea Institutului de Fizică Atomică, s-a realizat posibilitatea de a se crește în țară cadre de fizicieni eminenți - dintre care mulți au lucrari deja cunoscute în lume, aducând prestigiu științei romanești și asigurand schimbul de maine în acest sector. Ei realizează un aport însemnat, pentru economia țării, prin lucrările lor." Acad. Horia Hulubei, Academia Română, 1955.

 

image 1
image 2
image 3
image 4
image 5
image 6
image 7
image 8
image 9
image 10

Academicianul Horia Hulubei
frânturi de gânduri

...

Portretul realizat academicianului Horia Hulubei, organizatorul cercetărilor romanești în domeniul fizicii atomice. Emisiunea Antidot la uitare, 2001, redactor Irina Ifrimache. Reluare din "Prim-plan... Horia Hulubei", 1969, realizator Manase Radnev.

Play

Programul
Manifestărilor

Profesorul Hulubei a lăsat o moștenire bogată generațiilor ce l-au succedat.
La împlinirea a 125 de ani de la nașterea sa, ne propunem să aducem un omagiu realizărilor sale profesionale, fără de care cercetarea în domeniul fizicii din țara noastră nu ar fi arătat astăzi așa cum o cunoaștem.

 • Sesiune comemorativă

  Biblioteca Națională de Fizică

  Horia Hulubei este inițiatorul IFA și părinte al cercetării de fizică institutionalizată din România, atât în institutele de acum la Măgurele, cât și la Cluj-Napoca, Iași, Râmnicu Vâlcea. Consideram că avem datoria noastra să-l comemorăm. Tot în 2021 se împlinesc 65 de ani de la înființarea Institutului de Fizica Atomică, eveniment ce a marcat începutul cercetării de fizica nucleară în România.

 • Conferința Națională de Fizică

  Biblioteca Națională de Fizică

  Conferința Națională de Fizică (CNF) este o manifestare științifică cu tradiție a fizicienilor din România. Conferința urmărește dezbaterea problemelor actuale din fizică într-un cadru lărgit, totodată dorindu-se încurajarea colaborărilor științifice între domenii conexe.
  CNF 2021 este organizată de către Consiliul Institutului de Fizică Atomică cu prilejul aniversării a 65 de ani de existență.

 • Fizicieni Români în Franța

  Ziua Cercetătorului

  În România, Ziua Cercetătorului și Proiectantului este sărbătorită în fiecare an la data de 19 Noiembrie. Prima celebrare a acestei zi a avut loc în anul 1994, aceasta dată fiind aleasă ca un omagiu adus activității savantului american de origine română George Emil Palade (1912-2008), laureat al Premiului Nobel în 1974.

Contact
IFIN-HH

Pentru informații suplimentare
completați formularul de mai jos.