Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Profilometrie de andacime cu AMS pentru determinarea concentratiilor de tritiu din scuturile de carbon ale instalatiei de fuziune JET

Profilometrie de andacime cu AMS pentru determinarea concentratiilor de tritiu din scuturile de carbon ale instalatiei de fuziune JET
www.nipne.ro/proiecte/pn2/126-proiecte.html


Acronim: BS17
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 1EU-6 / 05.01.2009
Program: Capacitati
Director proiect: Catalin Stan-Sion
Parteneri: Institutul de Fizica Tehnica din Finlanda (VTT); Centru de Cercetari Atomice din Estonia (Tekes); Joint European Torus –Culham.
Data incepere / finalizare proiect: 2009-01-01 / 2011-12-15
Valoarea proiectului: 228500 RON
Rezumat: Determinarea distributiei in adancime a Tritiului si a celorlalti izotopi de hidrogen absorbiti in materialele folosite la protectia instalatiei Tokamak de la JET, Anglia, au o insemnatate deosebita pentru intelegerea fenomenelor fizice ce se petrec in timpul reactiei de fuziune si a modului de comportament al materialelor folosite la constructia reactorului. Spectrometria de Masa cu Ioni Accelerati (AMS) reprezinta astazi metoda de analiza cu cea mai ridicata sensibilitate cunoscuta. De aceea, AMS este o metoda foarte eficienta si pentru determinarea concentratiilor izotopilor de hidrogen, in adancimea diferitelor materiale. Celelalte metode conventionale, folosite in analiza elementara cum sunt RBS (Rutherford backscattering), ERDA (elastic recoil detection analysis ) sau NRA (nuclear reaction analysis ) au mari dificultati in realizarea unor asemenea experimente de analiza.
AMS are suficienta putere de analiza si fost testata cu succes in masuratori de concentratii de adancime a Tritiului in probe prelevate din placile de protectie ale Tokamakului de la JET. Asemenea masuratori de analiza sunt in plina desfasurare, contribuind si la determinarea a unor marimi importante pentru dinamica in experimentele de fuziune. Astfel pot fi investigate calitatea confinarii magnetice si mentinerea acesteia, interactia dintre fasciculele de neutrali si plasma, probleme de dozimetrie etc.
Masuratorile de analiza sunt realizate la Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, folosind instalatia AMS. Realizarea programului de cercetare, pregatirea probelor si a etaloanelor si interpretarea rezultatelor au loc in cadrul unei colaborari internationale cu Institutul de Fizica Tehnica din Finlanda (VTT), Centru de Cercetari Atomice din Estonia (Tekes) si Joint European Torus –Culham. Cercetarea se realizeaza in cadrul Programului Euratom , Contract JET-JW10-3.60.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Selectarea si prepararea probelor JET. Prepararea etaloanelor  (2009-06-30)
2. Profilometria concentratiei de tritiu in primele probe JET. Interpretarea rezultatelor  (2009-12-15)
3. Prepararea primului set de probe PFC (plasma facing components) pentru analize AMS  (2010-06-30)
4. Profilometria concentratiei de tritiu prin AMS in primul set de probe PFC. Evaluarea si interpretarea rezultatelor  (2010-12-15)
5. Prepararea celui de-al doilea set de probe PFC pentru analize AMS.  (2011-06-30)
6. Profilometria concentratiei de tritiu prin AMS in cel de-al doilea set de probe PFC. Evaluarea si interpretarea rezultatelor (2011-12-15)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.