Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Realizarea camerei de radon - stand de etalonare a aparaturii de masurare a concentratiei de radon si descendenti in aer

Realizarea camerei de radon - stand de etalonare a aparaturii de masurare a concentratiei de radon si descendenti in aer
www.nipne.ro/proiecte/pn2/141-proiecte.html


Acronim: CARSTEAM
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 141 / 2012-07-02
Program: Parteneriate in domenii prioritare
Director proiect: Aurelian Luca
Parteneri: P1- Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice Rm. Valcea (ICSI); P2 - Universitatea din Bucuresti (UB)
Data incepere / finalizare proiect: 2012-07-02 / 2016-12-31
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat: Masurarea precisa a concentratiei Radonului (222Rn) si descendentilor sai in aer este o problema de mare importanta pentru comunitatea internationala de radioprotectie, afectand atat pe lucratorii expusi profesional in industria uraniului, cat si populatia in general. In fapt, Radonul si descendentii sai reprezinta cauza principala a expunerii naturale sau sporite la radiatii ionizante. Prin acest proiect se intentioneaza dezvoltarea primei facilitati metrologice romanesti pentru etalonarea echipamentului folosit la masurarea concentratiei radonului si descendentilor sai in aer. Rezultatele importante ale proiectului finalizat PNCDI II, Contract nr. D71-102/2007: "Realizarea sistemului etalon primar de radon al Romaniei, pentru asigurarea trasabilitatii nationale si internationale" (http://proiecte.nipne.ro/pn2/19-projects.html) vor fi folosite si dezvoltate in cadrul acestui nou proiect. Principalele obiective sunt: proiectarea si constructia unei camere de radon, pe baza studiilor de optimizare si alegerea celor mai bune solutii tehnice disponibile; asamblarea si testarea camerei de radon la IFIN-HH; etalonarea echipamentului comercial de masurare si compararea cu rezultatele certificate de producator; validarea sistemului romanesc etalon primar de radon prin participarea la o comparare internationala; intocmirea manualului de operare si a procedurilor de etalonare necesare, care vor fi incluse in Sistemul de Management al Calitatii din Laboratorul de Metrologia Radionuclizilor din IFIN-HH; diseminarea rezultatelor (articole publicate, participari la conferinte si workshopuri nationale si internationale, propunerea unui brevet de inventie pentru noile solutii tehnice, servicii noi de etalonare oferite utilizatorilor).

Obiective: Principalele obiective ale proiectului sunt: proiectarea si constructia unei camere de radon, pe baza studiilor de optimizare si alegerea celor mai bune solutii tehnice disponibile; asamblarea si testarea camerei de radon la IFIN-HH; etalonarea echipamentului comercial de masurare si compararea cu rezultatele certificate de producator; validarea sistemului romanesc etalon primar de radon prin participarea la o comparare internationala; intocmirea manualului de operare si a procedurilor de etalonare necesare, care vor fi incluse in Sistemul de Management al Calitatii din Laboratorul de Metrologia Radionuclizilor din IFIN-HH; diseminarea rezultatelor (articole publicate, participari la conferinte si workshopuri nationale si internationale, propunerea unui brevet de inventie pentru noile solutii tehnice, servicii noi de etalonare oferite utilizatorilor)

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Documentare tehnica si stiintifica pentru realizarea proiectului Camerei de Radon (2012-12-31)
2. Realizarea proiectului de executie. Constructia componentelor Camerei de Radon (partea I) (2013-12-31)
3. Constructia componentelor Camerei de Radon (partea a II-a). Asigurarea conditiilor necesare instalarii la IFIN-HH (2014-12-31)
4. Transportul si asamblarea componentelor Camerei de Radon la IFIN-HH. Participare la o comparare internationala de masurare a Radonului (2015-12-31)
5. Verificarea si testarea experimentala a Camerei de Radon. Diseminarea rezultatelor proiectului (2016-12-31)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.