Tue, 23 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » European Nuclear Science and Applications Research

European Nuclear Science and Applications Research
www.nipne.ro/proiecte/pn2/153-proiecte.html


Acronim: ENSAR
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 121Eu / 2011-04-21
Program: Capacitati - modul III
Director proiect: Dr. Nicolae Marginean
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2011-04-21 / 2013-09-14
Valoarea proiectului: 192060,80 RON
Rezumat: ENSAR reprezinta activitatea integrata a cercetatorilor in fizica nucleara din aproape toate tarile europene care activeaza in 3 subdomenii ale fizicii nucleare: structura nucleara, astrofizica nucleara si aplicatii ale fizicii nucleare. Proiectul propune un ansamblu de activitati de networking, acces trans-national si activitati de cercetare in parteneriat (Joint Research Activity), asigurand astfel o imbunatatire calitativa si cantitativa a activitatii in cele 7 mari infrastructuri de cercetare ce reprezinta nucleul acestui proiect. Dezvoltarile inovative care vor fi realizate in cadrul proiectului vor asigura tehnologiile de varf necesare pentru proiectele de proportii aflate in dezvoltare. Obiectivul principal al proiectului este sa asigura acces la sapte facilitati complementare europene de proportii si anume: GANIL (Franta), GSI (Germania), LNS-LNL (Italia), JYFL (Finlanda), KVI (Olanda), CERN-ISOLDE (Elvetia) si ALTO (Franta). Aceste facilitati asigura activitati de cercetare unei largi comunitati de fizicieni lucrand in structura nucleara, astrofizica nucleara si aplicatii ale fizicii nucleare, aceasta comunitate avand in jur de 2700-3000 de cercetatori si ingineri. Pentru a eficientiza activitatea in aceste facilitati, aceasta comunitate a definit un numar de activitati in parteneriat (JRA) folosind ca principal criteriu potentialul stiintific si tehnic. Aceste activitati au legatura cu tehnologiile inovative folosite in cele 7 facilitati si in general sunt relevante pentru mai mult facilitati. IFIN-HH este implicat in proiect in cadrul a 2 pachete de lucru, toate avand ca obiectivul realizarea de activitati de cercetare in parteneriat. Astfel, IFIN-HH va participa la WP7 - JRA01-ARES care are ca scop dezvoltarea de surse de ioni tip ECR, fiind implicat in task 1 "Plasma heating and wave-plasma interaction". In cadrul WP12-JRA06-EWIRA, se are in vedere integrarea facilitatilor de cercetare din Europa de Est prin activitati in parteneriat cu laboratoarele din Europa de Vest. IFIN-HH coordoneaza task-ul 1 "Novel approach to static moments, lifetime measurements techniques and novel instrumentation for rare nuclear processes" si participa in task-ul 2 "Novel highly segmented detectors for Coulex measurements and ion-beam applications".

Obiective: Obiectivele proiectului sunt: - Proiectarea unei camere de reactie de tip plunger pentru fascicule stabile, care sa incorporeze detectori de particule - Proiectarea unui ansamblu de detectie gamma pentru masuratori offline,cu capabilitati de determinare a timpilor de viata in domeniul 50 ps - 1 ns - Producerea si formarea de ioni inalt ionizati cu metoda MD elaborata la IFIN-HH si optimizarea conditiilor de extractie pentru sursele de ioni de tip ECR de mare putere - Experimentarea posibilitatilor de crestere a intensitatii fascicolului de ioni inalt ionizati la generatia a 3 a de surse de ioni ECR Europene de mare putere MS-ECRIS de la GSI si PHOENIX de la LPSC-Grenoble.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Proiectarea unei camere de reactie de tip "plunger" pentru fascicule stabile. Cercetari privind cresterea performantelor surselor de ioni de tip ECR (2011-12-10)
2. Studiul influentei potentialului de extractie asupra populatiei de electroni energici in plasma in metoda gas mixing cu structuri speciale emisive MD (2012-12-10)
3. Proiectarea unui sistem de detectie gamma pentru masuratori off-beam (2013-09-14)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.