Fri, 04 Oct 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Studiul comportarii tritiului prin nanotehnologia AMS, in materiale folosite la instalatii de detritiere a apei utilizate in centrale nucleare, in scopul protejarii personalului si a mediului inconjurator

Studiul comportarii tritiului prin nanotehnologia AMS, in materiale folosite la instalatii de detritiere a apei utilizate in centrale nucleare, in scopul protejarii personalului si a mediului inconjurator
www.nipne.ro/proiecte/pn2/66-proiecte.html


Acronim: AMSTRIT
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 72-185 / 01.10.2008
Program: Parteneriate in domeniile prioritare
Director proiect: Mihaela Enachescu
Parteneri: INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU FIZICA SI INGINERIE NUCLEARA “HORIA HULUBEI”; INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU TEHNOLOGII CRIOGENICE SI IZOTOPICE; INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU FIZICA M
Data incepere / finalizare proiect: 2008-10-01 / 2011-10-01
Valoarea proiectului: 2000000 RON
Rezumat:
Una din problemele majore din tara noastra este introducerea unei instalatii de detritiere la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, care sa extraga tritiul din apa grea folosita in sistemul de racire si moderator al Reactorului. Detritierea este foarte importanta deoarece concentratia de tritiu creste an dupa an, iar in contextul inaugurarii de noi reactoare, detritierea este cu atat mai impetuos impusa.
Actualmente, vaporii de apa grea tritiata se retin printr-un sistem site-uscatoare, in care tritiul se inglobeaza molecular. Eficienta acestor site este foarte mica in comparatie cu folosirea unei instalatii de detritiere care ar elimina productia anuala de tritiu din moderator (circa 5 Ci/kg/an). In consecinta, instalatia de detritiere este extrem de utila pentru scaderea riscului contaminarii muncitorilor din centrala si a populatiei din jur. De asemenea, prin introducerea unei astfel de instalatii, se va realizeaza o economie de apa grea, nemaifiind necesara stocarea unor mari cantitati de apa tritiata pe o perioada de cca 10 ani pentru a-i scadea radioactivitatea. Pentru populatie instalatia reduce riscul contaminarii la valori mai mici de 1% fata de iradierea naturala si medicala.
Scopul urmarit de proiect este acela de a se caracteriza foarte exact, prin folosirea nanotehnologiei AMS, materialele folosite in instalatiile de detritiere in vederea evitarii producerii unor defectiuni, scapari sau scurgeri foarte mici care ar putea afecta grav personalul si mediul inconjurator.
Proiectul propune studiul comportarii tritiului si a deuteriului in diferite materiale cum ar fi diferite tipuri de oteluri, metale ca: Ti, Zn, V, Pd (Cu, Al), precum si in “glassy carbon” prin Spectrometria de masa cu ioni accelerati (AMS = Accelerator Mas Spectrometry), o metoda foarte sensibila, capabila sa puna in evidenta cantitati foarte mici de tritiu sau deuteriu in probe solide, ajungand sa deceleze pana la 106 atomi de tritiu in proba si care foloseste (necesita) cantitati foarte mici din proba de studiat. Un alt avantaj major al acestei metode este precizia foarte mare privind distributia in adancime a tritiului si deuteriului fata de cea obtinuta prin metode chimice sau fizice existente. Determinarea cantitatilor foarte mici de tritiu si deuteriu (sub limitele de detectie ale metodelor obsnuite de masura) va permite caracterizarea evolutiei, peste 10-15 ani, a proprietatilor materialelor folosite la stocarea si circularea tritiului gazos si a apei tritiate in instalatia de detritiere intr-un timp scurt, cca 2 ani.
Se vor urmari prin AMS (in experimente model) urmatoarele aspecte: absorbtia pe suprafata materialelor solide a tritiului gazos, cat si din apa tritiata (TOH), in diferite proportii, difuzia in inetriorul materialelor de studiat - placute, folii metalice, pulbere, burete spongios - (prin profilometrie), retentia si permeabilitatea in materialele mai sus mentionate. Se va studia dependenta acestor proprietati sus amintite, in functie de concentratia tritiului sau a deuteriului, de presiune, de timpul de contact, de temperatura, cit si de diferitele tratamente asupra materialelor (cum ar fi acoperirea la suprafata cu straturi foarte subtiri de diferite metale (Cu, Ni) sau cu pelicule de polimeri).
Rezultatele acestor cercetari vor fi utile pentru constructia instalatiilor de detritiere a apei tritiate rezultata la exploatarea reactorilor de tip CANDU, dar si pentru stocarea tritiului gazos sau a apei tritiate in conditii de siguranta pentru mediul inconjurator, cat si pentru personalul care lucreaza la centralele nucleare. In special, rezultatele obtinute pe studiile pe carbon sunt necesare si pentru a caracteriza instalatiile de fuziune nucleara (pentru studierea gradului de confinare a plasmei nucleare).

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Caracterizarea metodelor folosite in studiul comportarii izotopului hidrogenului in diverse materiale. Stabilirea in parteneriat a strategiei de lucru (2008-12-12)
2. Adaptarea metodelor folosite in acord cu analizele stabilite. Dezvoltarea bazei materiale si aparative (2009-12-12)
3. Studiul comportarii izotopilor hidrogenului in diverse conditii de concentratie, temperatura, timp de contact si presiune a apei tritiate si tritiului gaz specifice unei instalatii de detritiere (2010-12-12)
4. Studiul comportarii izotopilor hidrogenului in materiale supuse la diverse tratamente termice, chimice si iradieri in vederea reducerii adancimii de penetrarare a acestora. (2011-06-15)
5. Studiul final asupra caracteristicilor materialelor folosite intr-o instalatie de detritiere. Previziunea cresterii permeabilitatii tritiului in acestea prin analize AMS de profilometrie in adancime (2011-10-01)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.