Sat, 03 Dec 2022RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » Studii experimentale si teoretice asupra nucleelor exotice la ISOLDE

Studii experimentale si teoretice asupra nucleelor exotice la ISOLDE
www.nipne.ro/proiecte/pn2/83-proiecte.html


Acronim: EXONTEX
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 24EU / 13.04.2009
Program: Capacitati
Director proiect: Nicolae Marius Marginean
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2009-04-13 / 0000-00-00
Valoarea proiectului: RON
Rezumat:
Proiectul are drept obiectiv general sustinerea colaborarii romanesti la facilitatea experimentala ISOLDE-CERN.
In cadrul acestui proiect se vor realiza studii privind structura si dinamica nucleelor exotice din apropierea liniei N~Z de masa medie aflate de-a lungul lantului de ardere rapida de protoni si studiul influentei coexistentei si amestecului de forme asupra dezintegrarii beta Gamow-Teller, urmand a fi abordate probleme de structura si dinamica nucleara esentiale pentru astrofizica nucleara. De asemenea, se intentioneaza imbunatatirea interactiei efective nucleon-nucleon, prin renormarea matricii G bazata pe One Boson Exchange Potential, deoarece succesul teoriilor microscopice depinde de acuratetea reprezentarii interactiei efective nucleon-nucleon.
Se va investiga posibilitatea implementarii metodelor fast timing pentru experimente in beam in vederea utilizarii lor la CERN-ISOLDE. In acest sens, metodica va fi testata cu un array mixt de detectori HPGe si LaBr3:Ce la acceleratorul Tandem din cadrul IFIN-HH, experienta obtinuta urmand a fi folosita in studii experimentale ce se vor desfasura la CERN-ISOLDE. Aceste studii au drept scop investigarea structurii unor nuclee exotice bogate in protoni produse in procese de dezexcitare β-, de interes deosebit deoarece sunt apropiate de nucleul dublu magic 78Ni. Informatia despre nucleele din aceasta zona poate ajuta la intelegerea evolutiei structurii paturilor nucleare in nucleele exotice, la identificarea impactului excesului mare de neutroni asupra structurii nucleare si la testarea in aceasta zona critica a hartii nuclizilor a predictiilor teoretice, in special calcule de modelul in paturi folosind diferite interactii reziduale si energii uniparticula.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Studiul distributiilor de tarie Gamow-Teller la nuclee cu N~Z de masa medie. Dezvoltare de metodică experimentală pentru experimente fast timing È™i testarea acesteia în vederea implementării la ISOLDE (2009-06-10)
2. Masuratori de „fast-timing” pentru nuclee exotice bogate in neutroni (2009-12-10)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2022 IFIN-HH. All rights reserved.