Sun, 14 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI2
 
 
Lista de proiecte » INVESTIGAREA EMISIEI DE NEUTRONI PRIN CORELATII N-N FOLOSIND DETECTORI MULTIMODULARI

INVESTIGAREA EMISIEI DE NEUTRONI PRIN CORELATII N-N FOLOSIND DETECTORI MULTIMODULARI
www.nipne.ro/proiecte/pn2/94-proiecte.html


Acronim: ID_535
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: ID-535 / 16.01.2009
Program: Idei
Director proiect: Horia Petrascu
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2009-01-16 / 2011-10-31
Valoarea proiectului: 1000000 RON
Rezumat: ACEST PROIECT ISI PROPUNE SA OBTINA DATE DE CORELATII N-N DE INTERES MAJOR IN DOUA PROBLEME DE ACTUALITATE IN FIZICA NUCLEARA: ASPECTE FUNDAMENTALE IN FISIUNEA NUCLEARA SI ASPECTE NOI APARUTE IN DOMENIUL DE FRONTIERA AL FIZICII CU FASCICULE RADIOACTIVE, IN CARE AM OBTINUT O PRIORITATE PRIN REZULTATELE PRIVIND CORELATIA NEUTRONILOR PREEMISI DIN NUCLEE HALO. ACEST OBIECTIV SE VA REALIZA PRIN IMPLEMENTAREA, PENTRU PRIMA DATA LA NOI IN TARA, A UNUI SISTEM VME DE MASURARI NEUTRONICE PE LANGA ACCELERATORUL TANDEM AL IFIN-HH, PRINTR-O ABORDARE NOUA, FOLOSIND UN DETECTOR MULTIMODULAR DE NEUTRONI, DE TIPUL CELUI REALIZAT DE NOI IN IFIN, IN COOPERARE CU RIKEN-JAPONIA, CU SCOPUL DE A ABORDA: -INVESTIGAREA PROVENIENTEI EMISIEI DE NEUTRONI PROMPTI DE SCIZIUNE, IN PROCESUL DE FISIUNE NUCLEARA, PRIN INTERFEROMETRIE NEUTRONICA. O PROBLEMA NEREZOLVATA PE PLAN INTERNATIONAL SE REFERA LA EMISIA NETRONILOR PROMPTI IN PROCESUL DE FISIUNE SI ANUME, DACA SE EMIT DIN PELICULA DE LICHID NUCLEAR CE SE FORMEAZA INTRE FRAGMENTE, IN MOMENTUL SEPARARII. UN RASPUNS SIMPLU LA ACEASTA PROBLEMA SE POATE OBTINE PRIN MASURARI DE CORELATII N-N, FOLOSIND IN PREMIERA PENTRU PROCESUL DE FISIUNE, UN DETECTOR MULTIMODULAR. -INVESTIGATII NEUTRONICE IN DOMENIUL DE FRONTIERA AL FASCICULELOR RADIOACTIVE. O ALTA PROBLEMA DE INTERES IN FIZICA FASCICULEOR RADIOACTIVE, SEMNALATA PENTRU PRIMA DATA DE CATRE NOI, ESTE ACCEA A CORELATIEI DE 4 NEUTRONI. IPOTEZA UNUL CLUSTER STABIL NU S-A CONFIRMAT NICI TEORETIC NICI EXPERIMENTAL. EXISTA SEMNALE ASUPRA POSIBILITATII EXISTENTEI UNEI STARI REZONANTE DE 4 NEUTRONI. ACESTE PROBLEME URMEAZA SA FIE ABORDATE IN CADRUL UNOR EXPERIMENTE CU PARTICIPARE INTERNATIONALA, FOLOSIND SISTEMUL NOSTRU MULTIMODULAR DE NEUTRONI, PE BAZA UNUI ACORD INCHEIAT CU IUCN-DUBNA, UNDE SUNT ACCESIBILE FASCICULE RADIOACTIVE DE INTERES. REALIZAREA ACESTOR IDEI, FOLOSIND DETECTORUL MULTIMODULAR DE NEUTRONI, VA CONDUCE LA O DESCHIDERE IN OBTINEREA UNOR DATE NEUTRONICE DE BAZA.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Intermediara. Determinarea intensitatii de corelatie n-n pentru neutronii emisi in procesul de fisiune, in pelicula de lichid nuclear ce se formeaza intre fragmentele de fisiune, in stadiul final al procesului, inainte de rupere. (2009-09-10)
2. Finala. Determinarea intensitatii de corelatie n-n pentru neutronii emisi in procesul de fisiune din fragmentele total accelerate. (2009-12-10)
3. Finalizarea implementarii pentru prima data la Tandemul IFIN-HH a unui sistem complex de masurari neutronice in standard VME. Determinarea caracteristicilor sistemului multimodular de neutroni prin simulari Monte Carlo. Masurari de functii de corelatie n-n, intr-o reactie (p,f) pe tinte actinidice la Tandemul FN al IFIN-HH. (2010-10-31)
4. Pregatirea multidetectorului de neutroni pentru viitoare experimente cu fascicule radioactive  (2011-10-31)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE SI GRADUL DE IMPLICARE AL TINERILOR CERCETATORI


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.