Tue, 23 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Cercetari de Frontiera in Interactia Foton-Materie folosind Fascicule Extreme de Lumina Helicoidala

Cercetari de Frontiera in Interactia Foton-Materie folosind Fascicule Extreme de Lumina Helicoidala
www.nipne.ro/proiecte/pn3/11-proiecte.html


Acronim: PMIHLB
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 8/2018 / 12.07.2018
Program: PN-III-P4-ID-PCCF-2016
Director proiect: Dimiter Balabanski
Parteneri: Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei
Facultatea de Fizica/ Universitatea Bucuresti

Data incepere / finalizare proiect: 2018-07-12 / 2022-08-12
Valoarea proiectului: 8500000 RON
Rezumat: Fasciculele de lumina cu faza helicoidala sau "vortex" au proprietatea unica de a transporta moment unghiular orbital (OAM) de m? per foton, cu m intreg. Fotonii cu OAM pot fi utilizati sa aplice cuplu materiei sau sa excite tranzitii interzise de regulile de selectie. Interactia luminii helicoidale cu materia a fost putin studiata pana in prezent. Programul de cercetare propus are ca obiectiv explorarea a noi frontiere in interactia foton-materie folosind fascicule helicoidale cu intensitate si energie extreme. Impreuna cu posibilitatile unice pe plan mondial ale facilitatii ELI-NP (planificata a livra primele fascicule in 2019), programul de cercetare propus va produce rezultate cu mare vizibilitate si va asigura prioritatea romaneasca in 2 directii principale: (i) productia de fascicule laser helicoidale cu intensitati extreme si studiul interactiei lor cu plasme dense, si (ii) producerea de fascicule de raze gamma helicoidale si studiul interactiilor fundamentale ale acestora cu electroni si nuclee. Intensitatile laser extreme vor fi atinse folosind sistemele laser de ordinul PetaWatt ale facilitatilor CETAL si ELI-NP din Romania, iar energiile extreme ale fotonilor folosind Sistemul de Fascicul Gamma al ELI-NP. Cercetarea experimentala va fi acompaniata de un puternic suport teoretic. Echipe din doua institute de cercetare din Romania, IFIN-HH si INFLPR, vor realiza studiile experimentale, si o echipa din Universitatea Bucuresti va realiza studiile teoretice. Colaborari cu cercetatori din tara si strainatate vor sustine studiile propose. Proiectul propus este de asteptat sa deschida noi directii in cercetarea fundamentala, avand totodata impact in aplicatii de larg interes, precum protonoterapia sau producerea de energie prin aprindere rapida in confinarea inertiala - in cazul optimizarii accelerarii de ioni bazate laser, sau detectia cu sensibilitate imbunatatita a materialelor periculoase - in cazul fasciculelor gamma monoenergetice, dar si in alte domenii.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Metode pentru producerea de fascicole laser helicoidale intense. Evaluarea teoretica de experimente de fizica nucleara cu raze gamma moi cu moment unghiular orbital (2018-12-31)
2. Producerea de fascicole laser helicoidale cu intensitate extrema. Experimente de accelerare TNSA cu fascicole helicoidale. Simulari numerice a productiei si interactiei cu materia a fotonilor laser si gamma cu moment unghiular orbital (2019-12-31)
3. Experimente de accelerare laser cu fascicole laser helicoidale, cu polarizare liniara, si cu polarizare circulara. Producerea de reactii de fuziune D-D "in-target". Producerea de raze gamma moi cu moment orbital unghiular. Modelare de reactii fotonucleare cu raze gamma cu moment orbital unghiular. Modelare de imprastiere Compton inversa a fascicolelor laser helicoidale (2020-12-31)
4. Experimente de imprastiere Compton a razelor gamma cu moment orbital unghiular. Experimente de accelerare RPA cu fascicole laser helicoidale. Teste experimentale de oglinzi de plasma helicoidale la putere laser mare (2021-12-31)
5. Experiment de fizica fotonucleara cu raze gamma cu moment orbital unghiular. Teste de producere de raze gamma cu moment orbital unghiular folosind laseri de intensitate extrema (2022-07-12)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.