Sat, 20 Apr 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Utilizarea iradierii gamma in procese biotehnologice cu aplicatii in bioeconomie

Utilizarea iradierii gamma in procese biotehnologice cu aplicatii in bioeconomie
www.nipne.ro/proiecte/pn3/13-proiecte.html


Acronim: BIO-GAMMA
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 5 PCCDI / 31.03.2018
Program: PN-III-P1-1.2-PCCDI2017-0323
Director proiect: Dr. Radu Mihai
Parteneri: Institutul de Biologie Bucuresti (IBB)
UMF Iuliu Hatieganu, Cluj Napoca (UMF-IH)
ICD pentru Legumicultura si Floricultura, Vidra, Ilfov (ICDLF)
INCD pentru Biotehnologii in Horticultura, Stefanesti, Arges (INCDBH)

Data incepere / finalizare proiect: 2018-03-31 / 2021-09-30
Valoarea proiectului: RON
Rezumat: Proiectul Bio-Gamma propune, in spiritul programului PCCDI2017, dezvoltarea institutionala a unui consortiu reprezentativ, dedicat asigurarii conditiilor pentru exploatarea si dezvoltarea expertizei partenerilor in domeniul stimularii prin iradiere gamma a biosintezei de compusi bioactivi cu aplicatii in domeniu bioeconomiei.
Stresul celular indus de radiatiile gamma este documentat ca un instrument util in manipularea biosintezei de metaboliti secundari. Prin extractia si caracterizarea acestora, se pot obtine materiale utile in domeniul industriilor alimentara, farmaceutica, cosmetica si a materialelor speciale. Prin activitatile propuse se asigura dezvoltarea institutionala durabila a partenerilor si valorificarea expertizei acestora in produse, tehnologii brevetabile si transferabile catre mediul economic. Proiectul vizeaza in special piete cu o dinamica ridicata, piata alimentelor si a suplimentelor alimentare, subsumandu-se astfel domeniului prioritar Bioeconomie. Gandit in jurul iradierii gamma ca pilon central, proiectul este propus de un consortiu de cinci institutii cu expertiza complementara, recunoscute pentru performantele lor stiintifice (doua INCD, un institut al Academiei Romane, o universitate si un institut de cercetare) cu o buna reprezentare regionala: Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Arges si Cluj. Doua dintre institutii sunt cu potential de relansare, iar una este infrastructura nou construita. Agenda comuna a proiectului asigura conditii pentru dezvoltarea unei colaborari de perspectiva intre parteneri, cu un impact pozitiv in special asupra institutiilor cu potential de relansare.
Angajarea de tineri cercetatori si asistarea acestora in stagii de pregatire conduce la o crestere a calitatii resursei umane a tuturor membrilor consortiului. La nivelul institutiilor cu potential de relansare va creste nivelul de competenta si competitivitate asigurandu-se dezvoltarea institutionala consistenta si pe viitor, la nivel stiintific si managerial.

Obiective: Obiectivul principal al consortiului nostru este dezvoltarea unor biotehnologii asistate de iradierea gamma, pentru producerea de diferiti compusi de interes cosmetic, medical si industrial. In planul dezvoltarii institutionale ne-am propus crearea unei colaborari durabile, care sa exploateze expertiza fiecarui partener.

Proiecte componente:
Proiect 1: Stimularea bio-sintezei de melanina hidrosolubila, folosind iradierea gamma, la fungi filamentosi
Proiect 2: Elaborarea de biotehnologii vegetale in vitro cu impact economic prin utilizarea de iradieri gamma
Proiect 3: Iradierea microorganismelor cu radiatie gamma la doze non-mutagene, pentru stimularea producerii unor compusi de interes stiintific si aplicativ
Proiect 4: Aplicatii ale radiatiilor gamma cu efect stimulativ asupra cresterii miceliului si a calitatii ciupercilor cultivate
Proiect 5: Stimularea cu ajutorul iradierii gamma a capacitatii de producere a compusilor bioactivi la plante medicinale

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Etapa 1 (2018-12-31) REZULTATE / REZUMAT
2. Etapa 2 (2019-12-31) REZULTATE / REZUMAT
3. Etapa 3 (2020-12-31) REZULTATE / REZUMAT
4. Etapa 4 (2021-09-30) REZULTATE / REZUMAT

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.