Tue, 23 Jul 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Proprietatile anti-tumorale ale peptidelor anti-microbiale vectorizate

Proprietatile anti-tumorale ale peptidelor anti-microbiale vectorizate
www.nipne.ro/proiecte/pn3/14-proiecte.html


Acronim: ATAMP
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 12BM / 2019-07-01
Program: PN-III-P3-3.1-PM-RO-FR-2019
Director proiect: Mihaela Bacalum
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2019-07-01 / 2020-12-31
Valoarea proiectului: 20400 RON
Rezumat: Dezvoltarea de noi strategii terapeutice anti-cancer care prezinta toxicitate scazuta a devenit o necesitate in lupta contra cancerului. Recent, exista un interes tot mai mare pentru de utilizarea de biomolecule care prezinta caracteristici antitumoarale, precum unele peptide antimicrobiene (AMP-uri). In ciuda potentialului lor terapeutic considerabil, exista inca unele probleme legate de utilizarea in clinic a acestora. O alternativa poate fi gasit in utilizarea de sisteme de transport polionice (PIC). Astfel, ideea de incapsulare a AMP-urilor in aceste sisteme poate permite depasirea obstacolelor intalnite in aplicatiile clinice. De asemenea, pentru a avea un sistem in vitro adecvat, pe langa cultivarea celulelor in monostrat este necesara cultivarea celulelor intr-un model celular 3D. Scopul proiect este de a (i) elabora noi sisteme PIC care permit transportul AMP-urile la celule, (ii) cuantifica eficientei lor antitumoarale pe sisteme celulare 2D si 3D, (iii) intelege interactiilor sistemului PIC-AMP cu membranele lipidice prin studii de fluorescenta si de forta atomica si (iv) de a stabili o relatie compozitie-activitate in baza datelor obtinute din studiile de citotoxicitate si cele de fluiditate membranara. Din cate stim, acesta va fi primul studiu care considera materialele polionice ca sisteme de livrare a AMP-urilor si poate avea un impact tehnologic prin generarea de noi produse care prezinta un potential crescut pentru aplicatii clinice impotriva cancerului.

Obiective:

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE
1. Incapsularea peptidelor antimicrobiene (AMP) in nanovectori polimerici PIC (2019-12-31)
2. Evaluarea citotoxicitatii AMP vectorizate sau nu pe culturi de celule umane si efectul acestora asupra proprietatilor membranelor (2020-12-31)

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.