Mon, 26 Feb 2024RO Ro  EN En    
 
PNCDI3
 
 
Lista de proiecte » Aplicatii ale simetriei Weyl pentru fizica dincolo de Modelul Standard

Aplicatii ale simetriei Weyl pentru fizica dincolo de Modelul Standard
www.nipne.ro/proiecte/pn3/51-proiecte.html


Acronim: BSMW
Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Numar / Data contract: 237/2021 / 2021-04-01
Program:
Director proiect: Dumitru Ghilencea
Parteneri:
Data incepere / finalizare proiect: 2021-04-01 / 2024-04-01
Valoarea proiectului: RON
Rezumat: Modelul Standard (MS) al fizicii particulelor, in prezent cel mai bun model, e doar o limita de energie joasa a unei teorii fundamentale necunoscute. Intrucat acceleratorul CERN (LHC) nu a detectat nici un semnal al teoriei supersimetrice a MS, altfel favorita, fizica dincolo de MS are nevoie disperata de idei noi. In Natura exista un principiu organizatoric ce actioneaza la scale mari si mici, numit self-afinitate sau simetrie discreta de scala, familiara in geometria fractala. MS cu o masa zero a bosonului Higgs are la randul lui simetrie de scala. Scopul proiectului e sa studieze fizica dincolo de MS, bazat pe idei noi, neconventionale de simetrie cuantica de scala si simetrie Weyl de scala (de etalonare). Simetria Weyl e prezenta automat in geometria conforma Weyl ce defineste gravitatia Weyl, si diferita de geometria Riemann a gravitatiei Einstein folosita in studii similare. Simetria Weyl e rupta spontan prin mecanism Stueckelberg, "fotonul" Weyl devine masiv, decupleaza si gravitatia Einstein este obtinuta elegant, in faza de simetrie rupta a gravitatiei Weyl, iar geometria Weyl devine Riemanniana. Acestea ne conduc la o interpretare intriganta, de natura geometrica a mecanismului generarii masei. Proiectul va explica originea maselor (masa Planck, masa Higgs, etc) in MS cu simetrie Weyl si va studia comportamentul ultraviolet si implicatiile fenomenologice ale teoriei intr-un cadru ce aduce impreuna fizica dincolo de Modelul Standard, gravitatia si geometria Weyl.

Obiective: Scopul proiectului este studiul fizicii dincolo de Modelul Standard (MS) cu ajutorul unor metode noi, neconventionale, ca de exemplu simetria de scala la nivel cuantic precum si simetria de etalonare de scala ("Weyl gauge symmetry") in contextul geometriei conforme Weyl, unde aceasta simetrie este naturala. Proiectul adreseaza aspecte teoretice si fenomenologice la interfata dintre fizica teoretica a particulelor, teorii de gravitatie si geometrie. Proiectul va investiga urmatoarele subiecte/directii de cercetare:

1) Studiul fizicii "dincolo" de Modelul Standard si de gravitatia Einstein, cu simetrie Weyl de etalonare.
2) Corectii cuantice si comportament ultraviolet in modele bazate pe geometria Weyl
3) Implicatii pentru cosmologie in modele cu simetrie Weyl.

ETAPELE PROIECTULUI SI DATELE DE PREDARE

REZULTATE
ARTICOLE PUBLICATE
ECHIPA DE CERCETARE


Inapoi la Lista de proiecte
English version of the project EN   
 
Address: Str. Reactorului no.30, P.O.BOX MG-6, Bucharest - Magurele, ROMANIA
Tel: +(4021) 404.23.00, Fax: +(4021) 457.44.40
2024 IFIN-HH. All rights reserved.