CONSTITUIREA PRIMULUI LABORATOR DE CRIMINALISTICA NUCLEARA IN ROMANIA

Obiective si activitati specifice, rezultate asteptate:

Obiectivul specific al proiectului consta in dotarea laboratorului cu aparatura necesara, completand dotarea existenta in IFIN-HH, in scopul obtinerii rezultatului final: capacitatea de a face criminalistica nucleara pentru prima oara in Romania. In acest sens se vor face achizitii de active corporale si necorporale pentru C-D, activitati de informare si publicitate privind proiectul, activitati de management a proiectului precum si auditul final.

Astfel, se vor achizitiona: sisteme de spectrometrie gama pentru laborator sau lucrul in teren, software-uri specifice masuratorilor de spectrometrie gama pentru probe de criminalistica nucleara, difractometru de raze X cu incinta de izolare nucleara, microscop electronic cu incinta de izolare nucleara, microscop optic, presa hidraulica de catozi si moara cu bile pentru pregatirea probelor, scaner 3D. Aceste echipamente vor completa dotarea existenta in IFIN-HH, mult superioara valoric, care permite folosirea unor metode gen PIXE/PIGE/RBS sau AMS. In final, in cadrul laboratorului se vor putea utiliza cele mai moderne metode de criminalistica nucleara, definite in acord cu ghidurile IAEA si ITWG.

Rezultate obtinute:

 • s-au achizitionat echipamentele: microscop optic de inalta rezolutie, scanner 3D, presa de catozi, moara cu bile, sisteme de spectrometrie gama pentru laborator staționar, Calculatoare dedicate spectrometriei gama, Software dedicat pentru achiziție date spectrometrie gama software pentru simulari Monte-Carlo, software dedicat pentru analiza compozitiei izotopice, spectrometru gama pentru unitatea mobila, microscop electronic de baleiaj (SEM) cu detector EDX si incinta nucleara

 • alte rezultate - vezi sectiunea de Stiri


 • Rezultate așteptate în urma implementării proiectului

  1. Consolidarea cooperării și coordonării între autoritățile judiciare și laboratorul de criminalistică nucleară NFL-RO în cazurile în care materialul nuclear sau alt material radioactiv a fost depistat în afara controlului autorizat
  2. Consolidarea cadrului legal și de reglementare pentru incriminarea cazurilor în care au fost găsite materiale nucleare sau alte materiale radioactive în afara controlului reglementat.
  3. Avansarea criminalizării cazurilor care implica materiale radioactive în conformitate cu Codul de Procedură Penală (CPC) va avea un impact semnificativ pe termen lung asupra regimurilor de securitate nucleară din România, regiunea Mării Negre și prin urmare din Uniunea Europeană.
  4. Consolidarea cercetării și inovării științifice in domeniul criminalisticii nucleare, având ca principal rezultat publicarea de lucrări științifice și dezvoltarea de tehnologii noi, precum și elaborarea propunerilor de proiecte științifice și de implementare.
  5. Sporirea numărului clienților externi care solicita expertiza laboratorului NFL-RO.  Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

  Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro