CONSTITUIREA PRIMULUI LABORATOR DE CRIMINALISTICA NUCLEARA IN ROMANIA

Obiective si activitati specifice, rezultate asteptate:

Obiectivul specific al proiectului consta in dotarea laboratorului cu aparatura necesara, completand dotarea existenta in IFIN-HH, in scopul obtinerii rezultatului final: capacitatea de a face criminalistica nucleara pentru prima oara in Romania. In acest sens se vor face achizitii de active corporale si necorporale pentru C-D, activitati de informare si publicitate privind proiectul, activitati de management a proiectului precum si auditul final.

Astfel, se vor achizitiona: sisteme de spectrometrie gama pentru laborator sau lucrul in teren, software-uri specifice masuratorilor de spectrometrie gama pentru probe de criminalistica nucleara, difractometru de raze X cu incinta de izolare nucleara, microscop electronic cu incinta de izolare nucleara, microscop optic, presa hidraulica de catozi si moara cu bile pentru pregatirea probelor, scaner 3D. Aceste echipamente vor completa dotarea existenta in IFIN-HH, mult superioara valoric, care permite folosirea unor metode gen PIXE/PIGE/RBS sau AMS. In final, in cadrul laboratorului se vor putea utiliza cele mai moderne metode de criminalistica nucleara, definite in acord cu ghidurile IAEA si ITWG.

Rezultate obtinute:

- s-au achizitionat echipamentele: presa de catozi, moara cu bile, software pentru simulari Monte-Carlo, software dedicat pentru analiza compozitiei izotopice, spectrometru gama pentru unitatea mobila
- alte rezultate - vezi sectiunea de Stiri
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro