Laborator de Incercari Fizico-Chimice [LIFC]
Tel: 021.404.61.83 / Fax: 021.457.53.31
Cuvinte cheie: spectroscopie de masa si vibrationala, analiza termica, colorimetrie, incercari mecanice, detectie alimente iradiate
Autorizatie de functionare nr. 66/15.12.2014
Descarca fisier
Autorizatie de functionare nr. 70/30.07.2015
Descarca fisier
Laboratorul de Incercari Fizico-Chimice (LIFC) face parte din Departamentul de Iradieri Tehnologice, IRASM al IFIN-HH si este un laborator care dispune de
echipamente de ultima generatie si personal competent, putand astfel oferi servicii de inalta calitate.
Laboratorul de Incercari Fizico-Chimice (LIFC - IRASM) este autorizat de catre Ministerul Culturii pentru desfasurarea activitatilor de investigatii fizico-chimice:
conservare - investigatii fizico-chimice.
Personalul laboratorului este implicat in activitatile stiintifice din cadrul proiectelor de cercetare, contribuind semnificativ la
caracterizarea structurii moleculare si la evaluarea fizico-chimica pentru pentru calificarea la iradiere cu radiatii ionizante gamma.
Sunt tehnici complementare utilizate in identificari si caracterizari nedistructive de materiale si substante organice / anorganice.
Echipament: Spectrometru de infrarosu cu transformata Fourier, clasa Vertex 70, Bruker Optics, Germania, cu modul Raman (RAM II)
- sursa de excitare LASER NIR cu lungimea de unda 1064 nm;
Matrici analizate pana in prezent: produse cosmetice si farmaceutice, polimeri sintetici uzuali in industriile farmaceutica, alimentara, electro-tehnica, automotive si industrii conexe, bunuri culturale mobile si modele experimentale ale acestora (materiale picturale, lemn pictat, hartie, rasini fosile, marmura);
Poate fi masurata culoarea reflectata, precum si indici de culoare: Gradul de alb (parametru caracteristic pentru calitatea hartiei), sau Gradul de ingalbenire
(parametru in relatie cu imbatranirea materialelor polimerice).
Echipament: Spectrocolorimetru portabil MINISCAN XE PLUS;
Matrici analizate pana in prezent: bunuri culturale mobile si modele experimentale ale acestora (materiale picturale, lemn pictat, hartie); produse cosmetice si farmaceutice, polimeri sintetici uzuali in industriile farmaceutica, alimentara, electro-tehnica, automotive si industrii conexe ;
Caracterizarea stabilitatii termice si compozitia materialelor prin: Termogravimetrie (TGA, ISO 11358-1), inclusiv
tehnici cuplate (TGA-IR) si Calorimetrie diferentiala dinamica (DSC, ISO 11357-1)
Echipament: Echipament pentru Analiza Termica Simultana STA 409 PC Luxx, Netzsch Geratebau GmbH;
Matrici analizate pana in prezent: produse cosmetice si farmaceutice, polimeri sintetici uzuali in industriile farmaceutica, alimentara, electro-tehnica, automotive si industrii conexe, bunuri culturale mobile si modele experimentale ale acestora (rasini fosile, materiale picturale, pigmenti, hartie, lemn, piele, pergament, lana, textile celulozice).
Tractiune - efort unitar instantaneu si la rupere, deformare instantanee si la rupere, forta instantanee si la rupere, Modulul lui Young, Coeficientul Poisson, Limita de curgere; Sfasiere; Incovoiere; Compresiune; Penetrare; Rezilienta.
Echipament: Dispozitiv universal de testare Z005 (Zwick-Roell), Dispozitiv universal de masurare a rezilientei B5113 (Zwick-Roell).
Matrici analizate pana in prezent: materiale plastice, materiale compozite, lemn, carton, hartie.
Determinarea profilului de acizi grasi din matrici organice/biologice utilizand metoda MIDI; Determinarea compusilor organici volatili prin desorbtie termica direct din materiale.
Echipament: GC-MS (GC6890N cuplat cu 5975 inert MSD, Agilent Technologies USA)
Matrici analizate pana in prezent: rasini schimbatoare de ioni si filme polimerice (extractati - solutii acetonate; desorbtie termica directa), rasini fosile (desorbtie termica directa) si hartie (HS-TD, headspace-termodesorbtie).
Caracterizarea compozitiei elementale si izotopice a materialelor prin analiza minim distructiva in urma procesului de mineralizare completa: aproximativ 70 elemente si 130 izotopi, limita de detectie la nivel ppb (ng/g).
Echipament: Spectrometru de Masa cu Plasma Cuplata Inductiv (ICP-MS) clasa 7700s (semiconductor), Agilent Technologies USA
Matrici analizate pana in prezent: produse cosmetice si farmaceutice, rasini schimbatoare de ioni si filme polimerice, rasini fosile, marmura. In curs, dezvoltare de metode pentru ceramica, aliaje, sedimente/sol
Identificarea si caracterizarea radicalilor liberi rezultati in urma iradierii diferitelor substante; Identificarea si caracterizarea unor centri paramagnetici
care contin elemente de tranzitie (FE2+, Fe3+, Cu2+, Mn2+, V4+).
Echipament: Spectrometru RES (RPE) MiniScope MS 200 (Magnettech GmBH, Germania)
Matrici analizate pana in prezent: aproape toate matricile analizate/testate in laborator.
Autentificare vechime matrici ceramice (vase de lut si ceramica, caramizi, tigle etc.).
Echipament: TL/OSL reader RISOE, Danemarca
Matrici analizate pana in prezent: ceramice (vase de lut si ceramica, caramizi, tigle, etc.)
• SR EN 1784 (Metoda chimica - GC/MS) - aplicabil pentru alimente de origine animala sau vegetala care contin lipide; metoda validata pe carne de pui, carne de porc, carne de vita, branza Camembert, avocado, papaya si mango;
• SR EN 1785 (Metoda chimica - GC/MS) - aplicabil pentru alimente de origine animala sau vegetala care contin lipide; metoda de confirmare validata pe carne de pui, carne de porc, ou lichid integral, branza Camembert si carne de somon;
• SR EN 1786 (Metoda fizica - RES) - aplicabil pentru alimente care contin oase; metoda de confirmare validata pe oase de vita, pui si pastrav;
• SR EN 1787 (Metoda fizica - RES) - aplicabil pentru alimente care contin celuloza; metoda validata pe coji de fistic, boia si seminte de capsuni;
• SR EN 1788 (Metoda fizica - TL) - aplicabil pentru alimente din care se pot izola silicati minerali (praf); metode de confirmare validata pe ierburi, condimente, fructe si vegetale, proaspete si uscate, si crustacee;
• SR EN 13708 (Metoda fizica - RES) - aplicabil pentru alimente care contin zahar cristalizat; metoda validata pe stafide, smochine uscate, mango uscate si papaya uscate;
• SR EN 13751 (Metoda fizica - PSL) - aplicabil pentru alimente care contin minerale (praf); metoda de screening validata pe ierburi, condimente, vegetale asezonante si crustacee;
• SR EN 13783 (Metoda biologica - DEFT/APC) - aplicabil pentru alimente de origine vegetala cu incarcatura microbiana mare; metoda de screening validata pe piper negru, piper alb, boia, busuioc, marjoram, cardamom, scortisoara, ghimbir, cimbru si oregano;
• SR EN 13784 (Metoda biologica - DNA comet assay) - aplicabil pentru alimente de origine animala sau vegetala din care se pot izola celule; metoda de screening validata pe maduva os pui, carne pui, carne porc, smochine, migdale, linte, piper rosu, boabe soia si seminte de susan, in si floarea soarelui;
• SR EN 14569 (Metoda biologica - LAL/GNB) - aplicabil pentru alimente de origine animal; metoda de screening validata pe carne de pui.
Ultima actualizare: 24.08.2015